Vattenfall

Låt det porlande vattnet ta med dig på ett äventyr

GÖR EN UTFLYKT till ett vattenfall på ditt nästa äventyr! I Klövsjö och Storhogna finns 3 fall: Fallmoran, Fettjeåfallet och Sångbäcksfallet. I Ljungdalen finns ytterligare åtta brusande vattenfall. Kanske ett besök till Rövrafallet, Silverfallet eller Djävulshålet låter lockande?

Fallmoranfallet

En av de mysigaste ”vattenfallsvandringarna” går till Fallmoranfallen. Strax nedanför raststugan porlar två små vattenfall ystert. Bred ut filten, duka upp och njut av mat och vackra vyer. Skulle vädret inte vara det bästa finns det en kamin att värma sig vid inne vid raststugan.

Det finns två leder till idylliska Fallmoran. Från Storhogna är vandringen bara fyra och en halv km och väl skyltad från hotellets gårdsplan. Den andra, lite längre och mer krävande leden, börjar vid spårcentralen på Vemdalsskalet.

Text: Vemdalen.se Länk till annan webbplats.

Sångbäcksfallet

Foto: Karl Vertergård/ Vemdalen.se

Gulliga Sångbäcksfallet ligger precis vid infartsvägen upp till Storhogna. Lämna bilen i p-fickan på väg 315 och bruset från fallet hörs redan när ni slagit av motorn. Vandringen bort till fallet är kort och lätt och går genom en annorlunda och faktiskt lite trolsk fjällskog.

Text: Vemdalen.se Länk till annan webbplats.

Fettjeåfallet

Riktigt dramatiskt och skummande är det glittrande sceneri Fettjeåfallet serverar sina besökare. Fallhöjden är över 70 meter och fallet är ett av fjällvärldens mest spektakulära. Avnjut gärna en annorlunda dusch. Vandringen dit är extra trivsam då den går längs Fettjeån med flera små forsar och fall. Från Hotell Klövsjöfjäll är det cirka 5 km till parkeringen där leden på cirka 2 km till Fettjeåfallet startar. Vid fallet finns vindskydd med eldplats. Vi rekommenderar gärna ett besök vid fallets ”topp.” Vyerna därifrån är mer än väl värda mödan att ta sig upp längs den branta stigen.

Text: Vemdalen.se Länk till annan webbplats.

Djävulshålet

Ligger efter Tossåsvägen. Gångavstånd: ca 300 meter efter uppmärkt stig. Canjon som Rövraån bildat, 7 – 10 meter djup.och med ett imponerande vattenfall.

Enligt en sägen (sid 120 i boken Storsjö socken. Arvet från Ödegårdsmännen, Lewi Gredander) hade rövare sitt tillhåll på en höjd väster om Djävulshålet som kallades Rövrahöjden. Där fanns en grotta, kallad Rövragrottan. Rövarna plundrade pilgrimer och handelsmän som färdades längs pilgrimsleden Jämt-Norgevägen. Då och då gjordes plundringsfärder till den forntida byn Önet vid Storsjöns strand och ibland även in i Norge. Sägnen säger ibland att de stulit sex hästar i Norge, ibland att de stulit kyrksilver lastat på sex hästar.

Hur som helst, byhövdingen på Önet, Önegubben sammankallade sina grannar och de gensköt rövarna, fångade in två av dem och dömde dem till svältdöden på Bövelsholmen. En sägen säger att rövarna försökte simma iland men den ene drunknade och den andre blev ihjälslagen vid stranden

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.

Kesufallet

I ån mellan Kesusjön och Ljungan ligger detta vackra vattenfall. Lättast tar du dig dit från Kläppvallen. Tänk på att det inte finns någon parkeringsplats vid Kläppvallen utan parkera på Kläppen.

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.

Kvarnbäcksfallet

På andra sidan sjön, från byn sett, ligger gårdarna Putten och Juliusgården. Härifrån är det inte långt till Kvarnbäcksfallet. Uppifrån fallet kan du se de mäktiga Lunndörrsfjällen resa sig bakom byn Storsjö och själva Storsjön som är Härjedalens näst största sjö. Från bilvägen är det ca 1 km brant stig att gå.

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.

Nyvallsfallet

I Ljungan strax ovanför Nyvallen på väg mot Ljungris, ligger detta vackra vattenfall. Kör upp till bommen och parkera bilen. Följ stigen ner mot Ljungan och du kommer direkt till fallet.

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.

Rövrafallet

Ett lättillgängligt vattenfall med rastplats. Ca 1km stig.

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.

Silverfallet

Start från Ljungdalen. Kör Flatruetvägen mot Skärkdalen 7km. Strax före bron över Skärkan tar man till höger mot Skärvagsvallen. Efter ca 5km når man parkeringen vid vägs ände.

Ett 20-tal meter in i björkskogen visar en skylt leden till Silverfallet 3km. Efter ca 2km vandring, genom en vacker blomsterrik ängsbjörkskog, finns en bro över Öjönån. Där finns ett rastskydd.

På andra sidan bron visar en skylt 1 km till Silverfallet. Leden följer Öjönåns många praktfulla trappstegsformade vattenfall hela vägen till det högsta fallet. Det är det ståtliga Silverfallet.

  • Totalt ca 7km vandring tur och retur.
  • Tid 3 – 4 timmar
  • Lätt vandring på välmarkerad led. På leden förekommer kärrpartier, stövlar eller kängor rekommenderas.

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.

Skärkåfallet

Vattenfall vid den gamla sågen i Skärkdalen.

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.

Tandåfallet

När du står här och ser vattnet forsa förbi dig, vidare ner mot Västsätern, lovar vi att en trolsk känsla smyger på dig. För att komma till Tandåfallet svänger man in på Västsätervägern strax väster om Storsjö Fiskecamp. Kör 5,2km för att komma dit stigen börjar. Den sista kilometern är vägen i lite sämre skick.

Avstånd 500m från väg. Stigen är markerad

Text: ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats.