Ta tåget till heimestern

Inlandsbanan tar dig med på nya äventyr i Berg

I många fall kan Inlandsbanan vara din länk och logistik, i andra fall är stationerna bara en bra utgångspunkt för vad du kan göra omkring stationerna. Kika på tidtabellen för sommaren på inlandsbanan.se Här kommer några tips som får dig på rätt spår!

INLANDSBANAN GÅR rakt genom kommunen, och mycket längre än så förstås, men det går alldeles utmärkt att använda den som skjuts för vandring, löpning, cykling och fisketurer. Tåget går söderut på morgonen och norrut på kvällen. Så du har gott och väl en heldag på dig, men du har mest logistisk fördel om du ska norrut på kvällen. Det finns förstås alla möjligheter att övernatta på många ställen om det passar bättre. I naturen med tält om du vandrar, eller mer bekvämt på hotell eller i stugor om du föredrar det.

Hackås

Fiske

FISKE I BILLSTAÅN är inte tillåtet, men att meta i Näkten eller längs Storsjöns stränder är möjligt.

Cykel

EN SVÄNG FRÅN Hackås över Sandsundsbron och till Svenstavik på väg 321 är en fin tur. Ta tåget tillbaka från Svenstavik på kvällen. Det finns en mängd fina grusvägsturer för den som gillar gravel eller utflyktscykling. Bland annat till Rogsta. Utflyktcykling är det också gott om på grusvägar både öster om E45 och norrut längst fina grusvägar.

Vandring/löpning

DET FINNS FLERA fina rundor att göra på grusväg och stig. Upptäcksvandra och spring med karta, till Näcksta och Lillå till exempel. Eller promenera längs vattnet och på delar av Pilgrimsleden vid kyrkan och längs vägarna i byn. Det arbetas med Kulturleder som kommer ge fler stigar och rundor i framtiden, men 2023 är de inte riktigt klara.

Svenstavik

Fiske

HOPPAR DU av i Svenstavik är det förmodligen fiske i Storsjön som lockar. Med hjälp av guider och en båt kan du jaga storgädda och grov röding. Här finns även lättillgängligt fiske i centrala Svenstavik, längs Svenstaån och strandkanterna på södra Storsjön.

Cykel

UNDER HÖGSOMMAREN, varför inte ta tåget från Svenstavik till Hackås på kvällen och cykla väg 321 hem igen. Gillar du cykling på grusväg med gravelcykel eller mountanbike finns det flera vägar att ta till Nästeln och Kvarnsjös station. Och tåget hem på kvällen. FÖR UTFLYKTSCYKLISTEN är det enkelt att cykla fram och tillbaka till exempelvis Höglunda gård, eller Hoverberg. Du hinner gott och väl tillbaka innan tåget går norrut. I Svenstavik finns flera möjligheter att övernatta om du behöver det för logistikens skull.

Vandring/löpning

KLIV PÅ KARL XI-LED och vandra söderut till Åsarna och ta kvällståget tillbaka. Eller gå norrut, till Hoverberg, övernatta på exempelvis Strandgården och njut av Hoverbergets vandring, utflyktsmål och glass, och ta bussen tillbaka om du vill vila fötterna. Är du snabb i fötterna och gärna springer får du samma upplevelse, fast lite snabbare.

Åsarna

Fiske

FRAMFÖR ALLT Ljungan erbjuder fint fiske med spinn eller fluga. En kort promenad från stationen så är du nere vid Ljungan och kan fiska dig fram från utloppet och så långt du hinner. Mestadels är det enkel access till vattnet via grusvägar som går parallellt med vattnet. Fina platser, strömmande och sjö och bra fiske efter öring, harr, abborre, gädda och sik. Lite beroende på var du väljer att fiska. Övernatta i någon av stugorna på Åsarna Skicenters camping.

Cykel

ETT PARADIS FÖR mountainbikecyklisten med flera fina utmärkta cykelstigar i området. Här kan du kombinera och göra egna turer eller cykla de utmärkta turerna, från några kilometer till 4,5 mil fin stig och grusväg. (Se även reportaget på sidan 48.) Här har du att göra flera dagar om du vill. Det finns också fina möjligheter att cykla grusanpassad snabb gravel-cykel på stigarna söderut, antingen till stationen i Kvarnsjö eller ännu längre till Sörvattnet. Cyklingen Åsarna, Klövsjö, Röjan på landsvägscykel är en backig historia på fem mil, men fantastiskt vacker och varierande. Lägg till en långpaus och gör ett restaurangbesök i fina Klövsjö.

Vandring/löpning

ÅK TILL SVENSTAVIK på morgonen där du kliver på Karl XI-led och vandrar söderut tillbaka till Åsarna. Det finns också ett antal rundor utmärkta och välsprungna av barmarkstränande elitskidåkare och andra träningsfantaster. Kan förstås också göras som vandringar i lugnare tempo med många platser att stanna på, utsiktspunkter och fikaplatser, fäbodar och strandhugg med fikakorg. Du kan också vandra leden Karl XI till exempelvis Klövsjö och övernatta där och ta dig tillbaka dagen efter. Det finns flera stigar/vägar att välja.

Kvarnsjö

Fiske

HÄR FINNS fint fiske i anslutning till stationen och campingen. Kvarntjärn, Kvarnsjön och Kvarnån, beroende på vad du gillar. Du kan bo på Qvarnsjö camp, de har också bra koll på fisket i närheten, och åka tillbaka med tågen nästa dag för att utnyttja mer nappvänliga kvällar och mornar lite bättre.

Cykel

HÄR KAN DU kliva på mtb-slingan Bjärtanturen, som utgår från Åsarna, och cykla ända upp till Svenstavik om du vill, men det blir ett rejält pass. Lite mer lagom att kliva på tåget norrut i Åsarna istället och avsluta turen med att snurra runt på någon av stigarna kring Åsarna om tid ges. Gravelcyklisten hittar samma fina grusvägsnätverk som tar dig hit från Svenstavik via Nästeln.

Vandring/löpning

DET FINNS vandring kring Kvarntjärn, fiskestigar och grusvägar och faktiskt en möjlighet att knyta ihop dagen med en hemfärd från Röjans station på kvällskvisten. Men det får anses vara för den lite äventyrlige som kan karta och kompass. Eller ha en bra kart-app med gps-angivelse i telefonen: Det gäller att hitta rätt stig och väg. En tur på cirka 15 kilometer blir det i så fall. Du kan också ta Bjartan- turen (Åsarnas cykelkarta) tillbaka till Åsarna. Motsols blir det inte ens två mil.

Röjan

Fiske

HÄR FINNS möjlighet att följa fina Röjån och fiska efter harr och öring, uppströms eller nerströms. Flera små bäckar som lämpar sig för bäckmete hittar du i anslutning till ån. Njut av dagen, ta tåget tillbaka på kvällen.

Cykel

TA DEN TIDIGARE beskrivna Klövsjö - Åsarnarundan söderifrån på landsvägscykel. Eller ta gravelcykeln via Assemyrsvallen istället, och haka på stigarna och vägarna upp mot Åsarna. En rejäl tur med uppför och nerför. Funkar även med en crosscountry-mountainbike.

Vandring/löpning

OM DU TIGGER skjuts, eller tar med en cykel på tåget, och tar dig till Böle fem kilometer från stationen i Röjan kan du få en fin tur. Härifrån går Bölesleden på fina 17 kilometer, förbi Kojbyn och Nästeln, fina utkiksplatser, sandstrand för bad med mera, innan du tar dig hem igen. Vill du dela upp turen kan du övernatta i stuga i Kojbyn, som också har en trevlig restaurang och fik under sommaren.

Sörtjärn

Fiske

EN KILOMETER från stationen ligger Sörtjärn, ett vatten med regnbåge och lättillgängligt fiske, toaletter och vindskydd. Vitvattnet och Rammsjötjärn är fina vatten och det finns möjlighet att hyra båt. Här finns också fint fiske – med start från perrongen. Gå längs Hoan, följ Pilgrimsleden parallellt uppströms.

Cykel

ÄR DU EN NYFIKEN och vältränad cyklist som gärna kombinerar grusvägar med en vandring och natur kan du cykla runt och upp till Björnbergets naturreservat. I reservatet och häromkring hittar du gammelskog, fäbodar och rester efter fäbodliv och vall. En kuperad runda på skogsbilvägarna som landar på drygt 30 kilometer innan du är tillbaka på Sörtjärns station igen.

Vandring/löpning

EN REJÄL VANDRING på Pilgrimsleden upp till Klövsjö och vidare till Åsarna. Sammanlagt sex mil, men det är lätt att hitta boende i Klövsjö. Det finns flera vindskydd och platser att tälta på och delar av leden beskrivs på både naturkartan.se och paxwalk.se. Har du möjlighet att få kliva av tåget på gamla stationen i Nederhögen (inte alls säkert att du får, men fråga) så kan du gå därifrån och ner till Sörtjärn, en mer hanterbar sträcka på 26 kilometer.

Erbjudande från Inlandsbanan

Under sommaren 2023 erbjuder Inlandsbanan alla medborgare i inlandskommunerna att kunna resa med deras tåg till förmånliga priser. De erbjuder 30% rabatt på samtliga sträckor, oavsett längd och i mån av plats mellan destinationerna Mora och Gällivare.

Läs mer på berg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.