Smaka hyllad & lokalproducerad mat från Jämtland

Bjud smaklökarna på något de sent ska glömma.

Det ska vara gott att leva och det blir det när alla sinnen får tas med på en resa. Låt smaklökarna få en härlig upplevelse de sent ska glömma. Jämtland är världskänt för sin goda och lokalproducerade mat. Här hittar du några guldkorn du inte får missa i sommar.

När en maträtt är perfekt tillagad ska den smälta i munnen. Känner du igen känslan? Liksom en orkester där varje instrument spelar en roll i ett stycke som får öronen att njuta, ska ingredienserna i en rätt skapa en upplevelse för smaklökarna. Gärna ackompanjerad av något väl avvägt att dricka. Här i Jämtland kan du smaka på mat som är omsorgsfullt lagad av råvaror från fjället, skogarna och gårdarna.

Maten hos samiska Hävvi i Glen kommer gör gott i kroppen och får tidigare nämnda smaklökar är hurra. Maten finns omnämnd i White Guide som självklart samiskt – vilt och vackert. Den här sommaren kan du besöka Hävvis gårdsbutik och servering i Lockåsböle. Skäm bort dig själv och en kär vän under ett besök här.

Hos Wikners i Persåsen kan du kombinera både mat- och trähantverk. Här tillverkas tidlösa möbler och hantverk i trä från jämtländska skogar. Maten med noga utvalda råvaror serveras i den mysiga restaurangen som är fylld med gedigen träinredning som skapats på plats. Bo över i deras stugor eller hotellrum där trähantverket spelar en nyckelroll.

Vill ni skapa något tillsammans? I Kojbyn i Rätan får ni lära er att laga mat som proffs. Laga en härlig meny som ni sedan avnjuter med goda drycker. Eller vill ni hellre att andra lagar maten? Ni är varmt välkomna att slå er ner i restaurangen och bli serverad lokal, schysst och vällagad mat som inspirerats av både klassiskt svenskt och franskt kök. Kojbyn ligger fint beläget vid Rätanssjöns sandstrand.

I Klövsjö hittar du till exempel Klövsjö Stenugnsbageri som tillverkar chokladpraliner i deras egen chokladverkstad. De har även rykande färskt bröd, tårtor och andra godsaker gjorda med ekologiska råvaror.

Wikners
Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta heimestertips delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen