På tur med jättar och rövare

Gör en upptäcktsresa i Berg på temat mystik och märkliga namn

I BERGS KOMMUN gömmer sig kusligheter och hemligheter. Märkliga namn på platser avslöjar
ofta en dramatisk historia, en mytomspunnen figur eller andra spännande saker. Läs mer om våra spännande platser och planera in ett besök nästa gång det är dags för heimester!

Djävulshålet- Ljungdalen

Vid detta häftiga vattenfall så döljer sig en mörk historia enligt sägnen. Härifrån åkte rövare på brutala plundringsräder till Norge. Vad som hänt egentligen vet ingen, men idag är det ett vackert mål för en dagsutflykt. Vattenfallet når du om svänger av väg 535 mot Tossåsen, då kan du även ta tillfället i akt och besöka Rövrafallet.

Kusbölehelvetet- Oviken

Om du åker mot Gräftåvallen från Myrviken så når du Kusbölehelvetet. Det är en mäktig kanjon och namnet till trots en vacker plats. Här kan du höra rovfåglarna och kanske se spår av björn. Passa dig för de gamla fångstgroparna!

Jättar- Rätan och Hoverberg

I Berg finns sägner om inte mindre än två jättar – en i Rätan och en i Hoverberg. När Jämtland skulle bli kristet blev jättarna arga varpå Hoverbergsgubben ockuperade Hoverbergsgrottan och Galbergsgubben skulle kasta sten på det pågående kyrkbygget i Rätan. En stor träfigur av Galbergsgubben står vid nya utsiktsplatsen mot Böle, passa på att njuta av utsikten!

Näcken- Strömbacka

Näcken är ett vida känt sagoväsen som sägs lura människor vid strandkanten ner i det strömmande vattnet. I Strömbacka och Hackås är det dock ingen fara, här kan du lugnt doppa tårna eller ta en simtur. Eller invänta evenemanget Näcken i bäcken där man varje år utser dito, ett populärt evenemang för stora och små.

Krigsstigen i Röjan

I Rätansböle, i Högen kan du gå på krighärjade stigar och besöka Batlzargrottan. Ett klippblock där människorna som bodde i området fick bosätta sig efter Baltzar Bäcks härjningar i början av 1600-talet. Det enda bevarade minnesmärket från Baltzarfejden i Jämtland finns här. Utgå från Vildmarkcentret, fin led i skogsmiljö.

Den övergivna gruvstugan

Spår av drömmar och företagsamhet hittar du på denna plats om du åker väg 535 och svängar mot Sölvbacka strömmar, i Björnhån. Här kan du se rester av en gruvstuga och gamla odlingsrösen där Tjär-Gunnar en gång närde en dröm att hitta malm. Följ den orangea märkningen strax väster om Björnhån-skylten så hittar du hit.

Det märkliga gravfältet - Krankmårtenshögen

Innan du kommer fram till ovanstående plats når du även Krankmårtenshögen, ett märkligt gravfält från järnåldern. Namnet tros komma från en same som är begravd på platsen. Du har en enastående utsikt över Storsjön mot Helags så ta med fikakorgen!