Friluftslivets år 2021

Välkommen ut i naturen! Under hela 2021 kommer vi att bjuda på inspiration och fakta om de fantastiska friluftsmöjligheter vår natur bjuder på – helt gratis.

Friluftsliv kan vara en fjällvandring med tältning, eller det storslagna fiskeäventyret. Men friluftsliv kan också vara att en eftermiddagsfika på balkongen eller i trädgården. Den bästa friluftsupplevelsen är den som faktiskt blir av, och den hittar du oftast precis runt knuten.

Friluftslivets år 2021 arrangeras för att inspirera fler att hitta ut i naturen. Bakom initiativ ligger Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket.

Nytt tema varje månad

Varje månad fokuserar Luften är fri på ett särskilt tema. Vi kommer att presentera dem allt eftersom här på vår hemsida. Månadstemat bjuder på förslag på aktivitet som är stärkande för kropp och själ. Se det som inspiration, men du behöver inte göra det just då. Lägg det på minnet så kanske det dyker upp ett tillfälle längre fram där aktiviteten skulle passa perfekt.

Om du redan nu brukar visas i naturen kan du vara en grym inspirationskälla för andra. Dela gärna med dig av dina friluftsupplevelser genom att använda #luftenärfri och #luftenärfriberg

Varför är det viktigt att komma ut i naturen?

För att vi ska hålla oss friska genom hela livet behöver vi röra på oss regelbundet, och ett av de bästa sätten är att visas ute i naturen. Utöver att stärka musklerna och konditionen visar forskning att vi blir både lyckligare och mer motståndskraft­ig mot sjukdomar när vi vistas ute i naturen, att stress och ångest minskar samt att vi får bättre kognitiv förmåga och blir mer kreativa.

Tänk på att visa hänsyn i naturen

I Sverige har alla möjlighet att vistas i naturen – tack vare allemansrätten. Den ger oss bland annat möjlighet att kunna plocka blommor, bär och svamp, att röra oss fritt och att tälta i naturen. Tänk bara på att du också har ett viktigt ansvar när du är ute i naturen. Huvudregeln för allemansrätten är inte störa – inte förstöra.

Just nu är det extra många som söker sig ut till naturen, och det tycker vi är fantastiskt. När många vill vara i naturen är det extra viktigt att vi visar hänsyn, både till naturen och till de människor vi möter där. Annars finns det risk för att vi stör djur och natur. Eller stör andra och utsätter oss för risker.

Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi är en del av Saepmie

Bergs kommun är också en del av Saepmie vilket innebär att renskötsel bedrivs i stora delar av kommunens skog- och fjällområden. Som besökare i renbetesland är det viktigt att inte störa betesron, eller att skrämma renarna. Tänk därför på följande i renbetesland:

  • Håll alltid hundar kopplade.
  • Undvik att gå rakt mot renen.
  • Ju tystare du är desto lugnare blir djuren.
  • I kikare kan du betrakta renarna varsamt på avstånd.
  • När större flockar är i rörelse, sätt dig ner, betrakta och njut.

Läs mer om hur du visar hänsyn till renen på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om friluftslivets år 2021

Häng med på aktiviteter

Över hela sverige anordnas aktiviteter för att locka och inspirera fler att upptäcka friluftslivet. Aktiviteterna är knutna till det aktuella månadstemat och du hittar alla aktiviteter på luftenarfri.nu

Klicka här för att komma till aktivitetskalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjud in till egna aktiviteter

Du som arrangör har möjlighet att själv arrangera aktiviteter under flaggen Luften är fri.

Som arragnör får du möjlighet att lägga upp dem i aktivitetskalendern på luftenarfri.nu så att de blir synliga för fler.

Mer information hittar du på luftenarfri.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.