Tillgängligt fiske för alla i Berg

Fiskedestination Berg utvecklar kommunen till ett välkänt resmål som är tillgängligt för alla.

Bergs fina fiskevatten är en tillgång för både lokalbefolkningen och besöksnäringen. Just nu satsas det för fullt för att utveckla Fiskedestination Berg till ett välkänt resmål som är tillgängligt för alla.

FISKET I BERGS KOMMUN är redan känt bland landets fiskenördar. Om det också kan locka Svensson att resa hit och svinga ett spö skulle det betyda mycket för många av kommunens näringsidkare.

JUST NU pågår projektet Fiskedestination Berg där kommunen tillsammans med företagare, fiskevårdsområden och föreningar arbetar för att skapa en känd fiskedestination med fokus på tillgänglighet. Funktionshindrade, rullstolsburna, åldringar med rullator, familjer med barnvagn – alla ska kunna fiska enkelt i Berg.

GRUNDEN TILL Fiskedestination Berg lades redan 2012 då alla fiskevårdsområden inventerades och ett samarbete mellan fiskevårdsområden (FVO) inleddes. 2015 skapade nio FVO tillsammans med Tåssåsens sameby det gemensamma, gränsöverskridande Fiskaiberg-kortet vars syfte är att besökaren ska stanna längre och upptäcka nya områden.

MED HJÄLP av projektmedel kan nu samarbetet för att skapa en välbesökt och tillgänglig fiskedestination fortsätta och växlas upp.

– Nu kan vi vidareutveckla det till någonting mycket större. Det viktigaste är att skapa en organisation för destinationens framtida fortsatta utveckling, säger projektets samordnare Conny Elf.

I DESTINATIONENS område ska 16 tillgängliga fiskeplatser ställas iordning med breda landgångar och bryggor, vindskydd, eldstad och handikappvänlig toalett. Kommunens servicegrupp och daglig verksamhet står för konstruktion och snickeri och hjälper respektive fiskevårdsområdesförening att sätta allt på plats.

–Det är häftigt att de får vara med och bygga en fiskeplats som passar dem själva. Det skapar engagemang med den här sortens samverkan, det känns jättebra, säger Conny.

Planen är att färdigställa nio platser i sommar.

UNDER 2020 pågår också utbildning av fiskevärdar. Totalt 20 personer, både entreprenörer och andra fiskeintresserade, genomgår en 40-timmarskurs där de får grundläggande kunskaper i bland annat guidning, värdskap och marknadsföring. Kunskaperna kan de sedan använda professionellt i näringsverksamhet.

– Vi vill skapa en guidepool att kunna kontakta vid förfrågan om guidning vid fisketurer, säger Conny.

man som står på knä vid vatten och håller i ett fiskespö

Conny Elf är projektledare för Fiskedestination Berg.

BLAND DE uppsatta målen finns två nya fiskecamper eller företag samt nya TVprogram för serien Fiskedestination i TV 4. Två program har redan gjorts, från Glensjön och Oviksfjällen.

– TV-programmen har en otrolig betydelse! Platserna som vi filmat har fått ett uppsving i besöksantal och dessutom inflyttning, säger Conny.

NÄR FISKET så småningom ska paketeras till säljbara totalupplevelser behövs företag som kan tillhandahålla boende, mat och andra upplevelser. Fyra företag har redan anslutit sig men Conny hoppas på fler för att få till en organisation som kan fortsätta leva när projektet är slut.

I MARKNADSFÖRINGEN av Fiskedestination Berg vill Conny slå hål på myten om fiske som en exklusiv hobby med dyra kläder och komplicerad utrustning. Budskapet från Berg är att fiske är en billig, enkel och trevlig fritidsaktivitet för alla oavsett ålder och kön.

– Allt du behöver är stövlar och ett fiskespö. Om barnen är med kan det vara viktigt att det nappar, men annars är det inte så noga. Fiske handlar om avkoppling och skön tystnad. Att få fisk är bara bonus, avslutar Conny.

Läs mer om Fiskedestination Berg

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2020

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Skicka ett mail till Bergs kommuns inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.