Fiskeresa i Jämtland med barnen

Att fiska tillsammans med barnen är både spännande och lärorikt

Var det ett napp du kände? Eller var det något annat? När du får de riktigt fina fiskarna på kroken känns det ordentligt. Det lovar vi. Att fiska tillsammans med barnen är både spännande och lärorikt för hela familjen. Det är också ett skönt sätt att umgås utomhus i naturen långt ifrån allt vad stress och paddor heter. Några gröna paddor kanske ni ser, men då ska ni ha tur, de är bra på att gömma sig.

Sveriges fiskenördar har sedan länge vallfärdat till Bergs kommun i hopp om att fånga de finaste fiskarna. Men du behöver varken vara fiskenörd eller särskilt gammal och erfaren för att fiska här. Den senaste utrustningen är inte heller nödvändig, utan det räcker med ett par täta stövlar och ett fiskespö. Det viktigaste är faktiskt att det nappar om man har storlek 28 på stövlarna.

Vad sägs om att dra upp fin abborre, sik, öring och storgädda? Vi vågar nästan lova att det nappar, men visst – en smula tålamod skadar inte. Särskilt gammgäddan brukar ha sina egna idéer.

Vad vill du fiska efter?
Här är den ultimata fisklistan för den som vill ha napp:

Bäckmete
Det klassiska flötmetet är ofta det fiskesätt som man först kommer i kontakt med och är en rolig aktivitet för barn. Metet i bäckar och små tjärnar efter öring kan erbjuda många spännande fiskeupplevelser.

Bra fiskevatten: Röjån, Lillfuan i Åsarna, Högån, Linan och Kvarnån i Övre Hoan

Abborre
Ett spö, lina, flöte, krok och en burk mask – mer behövs inte till lyckat abborrfiske. Framför allt under första halvan av sommaren är masken överlägsen allt annat. Faktum är att även fluga fungerar. Abborren är rikligast i skogslandets sjöar och strömmar. Lättast att hitta är den morgnar och kvällar, på grunt vatten i närheten av vassruggar och stenar.

Bra fiskevatten: Jormenån, Nästelssjön, Äldern och Hålen i Åsarna (mycket familjevänligt område med nappgaranti)

Sik
Siken trivs bäst i insjöar men jagar även i de lugnare partierna i strömmande vatten. Den finns ända upp till gränslandet mellan skog och fjäll. Siken är en flitig vakare och ringarna på vattnet avslöjar den. Siken är en bra ”nybörjarfisk” eftersom den inte är lika lätt-skrämd som t ex rödingen. Och eftersom den är både insektsätare och rovfisk kan den fångas med såväl fluga som spinnare.

Bra fiskevatten: Rätansjön, Klövsjön, Övre Grucken, Ljunghålet, Stornällsjön, och Lännässjön

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta heimestertips delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen