Välkommen till fjällen i Berg

Oförglömlig upplevelse i orörd fjällnatur

Att vandra i den storslagna och orörda fjällnaturen är en oförglömlig upplevelse. I Berg hittar du fantastisk fjällvandring i exempelvis Lunndörrsfjällen, Oviksfjällen eller Klövsjöfjällen. Eller varför inte ta dig en tur till
toppen av Helags?

Att vandra i fjällen ger en frihetskänsla utöver den vanliga. Man upplever ett lugn som inte går att beskriva med ord utan man måste helt enkelt uppleva det själv. Det är balsam för själen! Nedan hittar du kortfattad information om några leder i kommunen, önskas mer information kan du söka på internet.

Vi är en del av Saepmie - tänk på att visa hänsyn

I alla områden där renskötsel bedrivs är det viktigt att besökare inte stör betesro eller skrämmer renen.Tänk därför på följande i renbetesland:

  • Håll alltid hundar kopplade.
  • Undvik att gå rakt mot renen.
  • Ju tystare du är desto lugnare blir djuren.
  • I kikare kan du betrakta renarna varsamt på avstånd.
  • När större flockar är i rörelse, sätt dig ner, betrakta och njut.

Ljungdalsfjällen

Här hittar du fantastisk vandring i Sveriges sydligaste högfjällsområde. Helags (1797 möh) är Sveriges högsta topp söder om polcirkeln och här finns även landets sydligaste glaciär. En topptur bjuder på storartade vyer eftersom fjället är så mycket högre än omgivningen. Helags hyser även en av Sveriges starkaste populationer av fjällräv så här finns goda chanser att få se Sveriges enda arktiska rovdjur. På vägen mellan Kläppen och Helags passeras Kesudalen, vars unika jordmån gör att 18 olika orkidéarter växer här.

Lunndörrsfjällen

Om man föredrar mer glesbefolkade leder och stugor ska man besöka Lunndörrsfjällen där just Lunndörren under tusentals år varit en viktig led mellan Jämtland och Härjedalen för såväl pilgrimer, soldater som turister. Här finns spår efter en koppar- och nickelgruva från 1800-talet och i den södra delen finns ett minneskors över en kvinna och hennes barn som frös till döds 1895. Söder om Lunndörrspasset bildar Rövran det 12 meter höga Rövrafallet (Djävulshålet). Längre västerut finns den magnifika Storådörren som syns tydligt från väg 535.

Oviksfjällen

Ett ut av Sveriges mest lättillgängliga fjällområden bjuder på vacker vandring. Det finns många alternativ på vandringsleder och man kan lätt planera både längre och kortare turer. Oviksfjällen når du enkelt från Gräftåvallen eller Arådalens turiststation, som byggdes 1895 och är landets näst äldsta turiststation. Vid Oviksfjällens fot finns leder som utgår från Galå Fjällgård (Galåbodarna).

Klövsjöfjällen

Fjällen är mjuka och lättvandrade och lämpar sig väl för barnfamiljer. Vandringslederna går såväl uppe på högfjället som förbi fina vattenfall, gamla fjällvisten och fäbodvallar med betande fjällkor. De allra lättaste vandringarna börjar på Storhogna – när man parkerar där är man faktiskt redan en bra bit upp på fjället. Tre platser som man bör vandra till är Sångbäckfallet, som med sin trolska regnskogsliknande terräng kring fallet ger en känsla av mystik. Fettjeåfallet, som är ett av områdets vackraste naturscenerier och vandringen dit är en fin familjeupplevelse. Till Fallmoran vandrar man på kalfjället och en solig dag med god sikt är det en absolut höjdarvandring. I Rätan och Kvarnsjö finns möjligheter till skogsvandringar efter markerade leder. Det är lätta vandringar efter gamla vägar och stigar där man får möta den jämtländska floran och faunan.

Pilgrimsleden Jämt-Norgevägen

Vandra i pilgrimernas spår: Genom kommunen går Jämt-Norgevägen, som tar sin början i Jämtkrogen med Trondheim som slutmål. Jämt-Norgevägen erbjuder en spännande blandning av kulturhistoria och undersköna naturupplevelser. Dagens vandrare finner utmed denna pilgrimsled alla tänkbara utmaningar, i form av strapatsrika sträckor, möjlighet att övernatta i vindskydd och att vila vid randen av milsvida utsikter.

Hoverberget

Från sin halvö i Storsjöns sydligaste del syns det natursköna och 250 meter höga Hoverberget vida omkring. Berget är ett lättillgängligt område som erbjuder friluftsliv och naturupplevelser för alla åldrar. Rasbranter, lodräta klippvägar, grottor och en mycket dramatisk ravin gör området spännande och variationsrikt. Djurlivet är rikt med exempelvis tornfalk, sparvhök, fjällvråk, grävlingar och skygga lodjur som kan ses i området. På Hoverberget och längs bergskanten finns ett stort utbud av vandringsleder med tillhörande informationstavlor, bord, bänkar, samt utsikts- och viloplatser. Passa på att besöka Hoverbergsgrottan, Skandinaviens största klyftgrotta.