Upptäcktsfärd på fjället – vandra med barn

Att gå långt är inte målet – det är att ha kul tillsammans!

Fjället är en superhäftig lekplats för femåringarna. Det lockar till enskildhet för tonåringen och det blir ett slag mellan två piratskepp för tioåringarna. Att ha kilometer efter kilometer av vacker natur att röra sig på lockar till skratt, upptåg och spännande fantasilekar. Att fjällvandra med barn är bara roligt. Så länge man gör det på barnens nivå.

Att gå långt är inte målet – det är att ha kul tillsammans! Därför är det perfekt att starta en fjällvandring med barn där det är enkelt att komma upp på kalfjället och där äventyret börjar precis vid husknuten. När riporna flaxar, vattnet i bäcken porlar, renarna syns på håll och molnen flyger fram över himlen. Då finns inte tid att trampa framåt på en stig, då behöver vi titta, upptäcka och uppleva det som händer runtomkring oss. Som vuxen är det häftigt att se fjället genom barnens ögon. Det finns verkligen troll, pirater och älvor i varje buske. Om man vill. Låt naturen stå för underhållningen. Missa inte smultronställen som Hoverbergsgrottan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt mystiska Sångbäckfallet och vackra Fettjeåfallet i Klövsjö.

Ät en lång och god frukost och ladda för en dag ute. Packa med matsäcken och dra på ryggsäcken. Boka ett boende vid fjällets kant så startar du dagen utanför husknuten. I Storhogna, Arådalen, Ljungdalen och Gräftåvallen finns härliga leder i nära fjällmiljö.

Karta, kompass & leder

  • Köp ”fjällkartan” på närmsta turistbyrå eller på en bokhandel hemma.
    Beställ ”fjällkartan” på en bokhandel på webben.
    Ladda ner appen ”fjällkartan” i din mobil.

Fjällekar för den med fantasi

Vad bildar molnet?
Lägg er på marken och titta upp i himlen, vad ser ni? Molnen blir lätt figurer. En drake! En bil! Ett träd! Beskriv och förklara för varandra så att alla ser.

Barkbåtar i bäcken
Leta en pinne eller barkbit och tälj eller bryt den till lagom ”båtstorlek”. Hitta en startplats där bäcken är lite ström och välj slutplats. Vilken båt kommer ner först? Kom ihåg att du bara får ta träbitar som ligger på backen, inte bryta färska från naturen.

Fjällbingo
Ta ett papper och rita ett rutsystem. Skriv in saker ni kan tänkas se på fjället, till exempel renbajs, bäck, ripa, stor sten, hög fjälltopp, fjällbjörk, enbuske, hjortron osv. Försök få tre i rad eller varför inte fylla hela bingobrickan?

Tio steg först
Gå på rad på stigen. Den som går först räknar till tio steg sedan kliver hen åt sidan och näste person går nu först. Den i sin tur räknar tio steg och kliver åt sidan. När kön är slut kliver den som står vid sidan på stigen igen och går nu sist en stund.

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta heimestertips delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen