En resa genom tiden

Besök våra hembygdsgårdar

Hembygdsrörelsen är en ideell och politisk obunden verksamhet. I Jämtlands län finns det hembygdsföreningar spridda över hela länet, i alla socknar. I Bergs kommun finns det sju hembygdsföreningar. Tillsammans förvaltar, visar och utvecklar vi det lokala kulturarvet och är en samlande organisation på lokal nivå med aktiva och inkluderande mötesplatser. Hembygdsföreningarna anordnar olika aktiviteter så som föreläsningar, kyrkogårdsvandringar, tunnbrödsbakning och midsommarfirande.

Hembygdsföreningarna vill ge lokalsamhällets människor en röst och stärka samhörigheten mellan alla som bor i bygden, mellan förr, nu och framtid. Ju mer som förenar människorna med varandra och med platsen där de bor, desto mer meningsfull blir deras tillvaro. Det ger hembygdsrörelsen en viktig uppgift i dagens samhälle.

Nedan kan du läsa mer om de olika hembygdsföreningarna som finns i Bergs kommun.

Bergs hembygdsgård

Foto: Heimbygda/ Anneli Åsén

Berg Hembygdsgård ligger vid foten av Hoverberget och därifrån startar ett flertal leder varifrån man kan uppleva en omväxlande blandning av vidunderlig utsikt, natur och kulturhistoriska upplevelser. Den mest känd byggnaden är Bingsta-smedjan, komplett med verktyg för tillverkning av lodbössor.

Läs mer på Berg hembygdsförenings webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hackås hembygdsgård

Foto: Heimbygda/ Anneli Åsén

Verksamheten består av årligt midsommarfirande, Hackåsdag och bildrebus. Dessutom ordnas temakvällar, studiecirklar, musikunderhållning mm. Föreningen ger årligen ut en sockenkrönika med information om vad som hänt i socknen. Vi förvaltar också våra byggnader och mark.

Läs mer på Hackås hembygdsförenings webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klövsjö hembygdsgård

Foto: Heimbygda/ Anneli Åsén

Klövsjö Hembygdsgård Tomtan är Jämtlands enda bevarade kringbygda gård. Gården är kulturminnesmärkt och öppen för besökare alla dagar i veckan. Det finns en rolig lekmiljö för barn och en utställning som i år handlar om fäbodbruk. Sommarkafé.

Läs mer på Tomtans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Myssjö/Oviken hembygdsgård

Foto: Heimbygda/ Anneli Åsén

Myssjö/Oviken Hembygdsgård ligger vid Oviken gamla kyrka i en säregen historisk miljö. Det serveras våfflor i Logårdsstugan och på vinden i Hakagården visas en intressant utställning.. Under Ovikenveckan serveras fäbodfrukost. Sommarkafé.

Läs mer på Myssjö/Oviken hembygdsförenings webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ljungdalens hembygdsgård

Foto: Heimbygda/ Anneli Åsén

På Gammelgården i Ljungdalen är det servering och försäljning av hantverk. Barnen kan uppleva fjällämmelns stig.

Läs mer på Gammelgårdens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rätans hembygdsgård

Foto: Bergs kommun/ Ebba Silversnö

Rätans hembygdsgård har tiotal byggnader av olika slag och storlekar och anordnar olika aktivteter såsom Forsens dag, Midsommarfest, Sommarcafe, musikunderhållning, teaterföreställningar samt PRO dans.

Läs mer på Rätans hembygdsförenings webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åsarnas hembygdsgård

Foto: Heimbygda/ Anneli Åsén

På hembygdsgården i Åsarna anordnas flertalet aktiviteter under året och det är även möjligt att boka hembygdsgården för egna evenemang.

Läs mer på Åsarna hembygdsgårds Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Heimbygda är det regionala hembygdsförbundet i Jämtlands län med 70 hembygdsföreningar som medlemmar. Totalt har hembygdsrörelsen nästan 10 000 medlemmar utspritt över hela vårt län.

Heimbygdas uppgift är att stödja våra medlemsföreningar i deras arbete med att bevara, levandegöra och utveckla det lokala kulturarvet samt att vara aktiva och inkluderande lokala mötesplatser.

Heimbygda ska också vara en stark och tydlig aktör som lyfter våra frågor och dess vikt för en hållbar och fredlig utveckling.