Cykelleder i Åsarna

Helena Enqvist tipsar om Kvarnsjö Bjartan MTB

Är du lockad att ge dig ut i naturen och är sugen på ett äventyr? Fjällcykling är en trend som slagit stort de senaste åren, men lederna till skogs erbjuder minst lika spännande äventyr. Följ med cykelentusiasten Helena Enqvist på en tur längst Kvarnsjö Bjartan-leden i Åsarna.

Helena Enqvist beskriver sig själv som en endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv. Dessutom driver hon en av Sveriges största cykelbloggar. För ett par år sedan fick hon nys om en outforskad led i närheten av Åsarna och bestämde sig för att testa den under sommaren året därpå. Leden hon fick upp ögonen för var Kvarnsjö Bjartan MTB.

Det blev ingen tur förens under semesterns sista vecka och jag frågade mig flera gånger under turen varför jag inte åkt den tidigare. Den bjöd på sådana där stigpartier som det pirrar lite extra av glädje i magen, långa sköna klättringar som suger i benen och otroligt fina ställen att passera. Som för att klappa får på en buvall och dricka kaffe vid en av Skandinaviens störta stenvalvsbroar. Den här turen var något alldeles extra fint och därför blir det självklart ett turtips till samlingen.

I skogarna kring Åsarna finns två, väl uppmärkta MTB-leder på sammanlagt 76 km. Kvarnsjö Bjartan leden är den längsta leden med sina 45 km och erbjuder en skön mix av gamla fäbodstigar, singeltrack, grusväg och bredare skogsvägar.

Turen är märkt med blå/vita skyltar i varje korsning samt oranga pictogram (mtb-cyklist) med jämna mellanrum. Det finns också kartor vid strategiska punkter där man kan se var man befinner sig på banan. Bitvis kan cyklingen vara avancerad både uppför och utför, men det går utmärkt att göra kortare turer i banan.

I Helena’s turtips får du en detaljerad beskrivning av ledens olika partier, missa inte det!

Alla fotografier i reportaget är tagna av Helena Enqvist.

Foto: Helena Enqvist

Foto: Helena Enqvist