Cykeldestination i guldklass

Åsarna satsar på leder för cykel och löpning

Åsarna har blivit en riktigt bra cykeldestination och bättre ska det bli. Tack vare envetna och stigfinnande skidåkare på barmarksträning skapades Åsarna mountainbike-slingor och ett antal löparrundor som inte kräver kunskaper i orientering, karta och kompass. Ut och njut!

VID DEN GAMLA stenvalvsbron sitter en av fem informationsskyltar och kartor i området. De visar på möjliga rundor i Åsarna, för löpare, vandrare och mountainbikecyklister. Janne Ottosson, känd från längdskidlandslag, VM- och OS-sammanhang under 80-talet och med fyra Vasaloppsvinster på 90-talet, bor bara någon kilometer från bron.

– Det här är träningsrundor som vi skidåkare använt under åren men de har varit svåra att hitta på om man inte kan dem. De har blivit mer användarvänliga när de fått upprustning och bra skyltar, berättar han.

Inte bara skidor

Åsarna osar av skidhistoria. Även Thomas Wassberg, Torgny Mogren och nuvarande stjärnor som Emma Wiken, Jens Burman och William Poromaa är synonymt med Åsarna IK, men stigarna är till för alla att njuta av. Tack vare Åsarna IKs arbete med skyltar och kartor finns det nu ännu en god anledning att stanna i Åsarna på sommaren. Så, även om du anser dig vältränad och satsar på fart ska du inte få dig en knäck om du blir omcyklad av en skidstjärna, ny eller gammal, för här i Åsarna finns det gott om elitidrottsmän och -kvinnor. Här finns boende, matbutik och restauranger i närområdet, detaljer som gör den aktiva helgen komplett.

ARBETET MED ATT få till lederna har förstås kantats av många timmar och en hel del pengar. Projektpengar från LONA (lokal naturvårdsstatsning) som har lagts på bland annat skyltar och möten med markägare. Ett gediget arbete 2016–2019 som nu börjar ge resultat genom fler cyklister och mer surr kring Åsarna för sommaraktiviteter.

– Det knepiga är att få till underhåll och framtida arbete. Det går åt många ideella timmar och föreningen har lagt mycket tid på det här för att det ska gå bra, berättar Jan Ottosson som själv är ute titt som tätt, både på cykel och med löparskorna.

SKYLTAR, SPÄNGER, RÖJNING och förbättringar krävs, men också att det blir förändringar med avverkningar av skog som gör att lederna behöver omdragningar eller justeringar för att det ska vara lätt att hitta och roligt att cykla eller springa.

– Det blir allt fler som hittar hit och vi hoppas också på att kunna utveckla lederna framöver. Och med ett frivilligt Swish-bidrag från de som använder och gillar lederna kan vi kanske börja få in lite pengar mer kontinuerligt till underhåll, säger Jan Ottosson.

Fina välskyltade turer

Vi tar oss en sväng söderut, det är vackra skogspartier, fina jämna stigar blandat med mer stök på Bjärtan-Kvarnsjörundan. Riktigt bra cykling för mountainbikefantasten och så bra att det blir en tur till under sensommaren, den här gången utan Jan Ottosson som visar vägen. Lagom till hallonsäsongen, med blåbär i massor, i vackert väder blir det en heldag längs stigarna. Allt avslutas med ett dopp i Ljungan, mat och glass innan hemfärd. Vi orkar inte riktigt med hela norra rundan också, utan kortar av den på lämpligt ställe. Genvägar finns det gott om och skyltarna är tydliga där stigarna korsar vägar.

GRISTUREN, ENTIMMESTUREN, och En och halvtimmesturen är löparrundor - namngivna av de tränade skidåkarna och främst avsedda för löpning, men med flertalet loopar kan man plocka delar av slingor även för cykling. Kartor hittar du förutom på vissa platser även på Åsarna IKs hemsida (www.asarnaik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) under rubriken "sommar och leder" i menyn. Totalt närmare 20 mil, uppdelat i olika turer som ibland går på samma stig.

OCH NAMNGIVNINGEN av rundornas tidsangivelser ska tas med en nypa salt. Entimmes-turen för en elitskidåkare i löparskor tar betydligt längre tid för vanliga motionärer. Med det sagt, känn dig inte avskräckt utan ge dig ut, men ta i med tidsmarginal. Stigar och grusvägar slingrar sig fram i Åsarnas periferi och kombinerar vackra avsnitt med tuff teknisk terräng. Porlande bäckar och vackra fäbodar. Det är roligt och omväxlande och det finns enklare avsnitt, blir det svårt på cykel är det inte värre än att man går en bit. Läs på om turerna så får du en bra bild av vad som väntar.

OCH DET FINNS mer väg och stig. Kärleksstigen exempelvis går enkelt längs Ljungans strand i Åsarna, mellan broarna, och det är lätt att plocka på några kilometer extra, via Sommarturen eller upp mot Österåsen och utsiktspunkten Kullen om man vill. Perfekt för en lugnare vandring. Även om Guldbyn Åsarnas image fortfarande mest är skidåkning finns här sommaraktiviteter som helt klart håller guldklass.

Läs mer om lederna i Åsarna

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2023

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.