Besök Hoverberget

Upplevelser högt och lågt kring det mytomspunna berget

Välkommen till Hoverberg vid Storsjöns sydspets i Jämtland. Den vackra kyrkbyn bjuder på kultur, spännande historia, magisk natur och vandringsleder.

Hoverberget är en halvö i södra Storsjön och stoltserar som ett landmärke för alla som har möjligheten att passera. Berget är ett naturreservat med fin natur och en milsvid utsikt från toppen. Sägnen säger dessutom att grottan för länge sedan ockuperades av jätten "Hoverbergsgubben".

För dig som vill upptäcka Hoverberget har vi sammanställt några tips på besöksmål och aktiviteter. Vad blir ditt nästa äventyr i Hoverberg?

Kossan i Berg - Café och gårdsmejeri

Kossan i Berg är ett populärt café som bland annat erbjuder hemgjord glass. Gårdsmejeriet är från början två mjölkgårdar som gått ihop och utöver caféet har de även en mjölkautomat som är öppen dygnet runt. Här kan du antingen fylla medhavda flaskor med mjölk eller köpa en flaska på plats.

Facebook: Kossan i Berg AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ravinen Rämnan

På västra sidan av Hoverberget finns en cirka 500 meter lång ravin som kallas Rämnan. Ravinen omges av upp till 25 meter höga, lodräta klippväggar och för den som vill uppleva den från nära håll och samtidigt njuta av en hisnande utsikt, går det en stig precis intill.

Toppstuga och utsiktstorn

På Hoverbergets topp finns ett sommaröppet café och ett utsiktstorn med milsvid utsikt över omgivningarna. Ta dig dit till fots på de välmarkerade stigarna från Hoverbergsgrottan, eller ta den snirkliga bilvägen upp. I år drivs toppstugan av personer från kommunens dagliga verksamhet.

berg.se/toppstugan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hoverbergsgrottan

Hoverbergsgrottan är landets största sprickgrotta med sina 81 meter och är väl värd ett besök. År 1897 firades första människan ner med en ljuslykta i den cirka 12 meter djupa branten. Idag har grottan både trappor och elektriskt ljus. Det finns även en kiosk med godsaker och fikaservering.

hoverbergsgrottan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vandring runt berget

För den vandringsintresserade finns flera leder att välja på. Hoverbergsleden är en nio kilometer lång led som följer ”bergfoten” runt Hoverberget. Här får du uppleva vacker och orörd natur. Leden passerar bland annat Hoverbergsgrottan, hembygdsgården, ett soldattorp och en gammal avrättningsplats.

Kyrkstigen är en led som utgår från båthamnen och fortsätter via Bergs kyrka i riktning mot Hoverberget. Leden följer både små vägar och stigar innan den går igenom en bit av naturreservatet och avslutas vid Bergudden som ligger vid norra delen av Hoverberget. Sträckan är cirka sex kilometer lång.

Hamncaféet och camping med minigolf

Hamncaféet är ett mysigt ställe för dig som vill ladda med ny energi. Det sommaröppna caféet ligger vid den natursköna hamnen i Hoverberg. Här serveras allt från mat och smörgåsar till fika och glass.

Facebook: Hamncaféet Hoverberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hoverbergs camping ligger vid båthamnen och här kan du hyra både små stugor och husvagns- och tältplatser. Det finns även minigolfbana i anslutning till campingen. bergsbatklubb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lär känna Hoverberg

explorehoverberg.se finns fler fina tips på aktiviteter, sevärdheter, boende och mat.

Läs mer på explorehoverberg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.