Storsjö/Ljungdalen

Porten till de riktiga fjällen med orörd natur.

Vill du bo i direkt närhet till orörd fjällvärld? Då är Ljungdalen och Storsjö två platser för dig. Här startar vandringen eller skidturen i södra sameland med storslagna vidder som är svåra att överträffa.

Ljungdalen och Storsjö ligger i den västra delen av Bergs kommun. För många är byarna förknippade med friluftsliv och här startar många sina vandringar och skidturer mot Helagsfjället, Sveriges sydligaste glaciär och Sylarnamassivet. I norra delen tornar Lunndörrsfjällen upp sig med den mäktiga Storådörren. Du har inte andats riktigt frisk fjälluft innan du har gått över den tröskeln.

Du som har en dröm om att livnära dig på friluftsliv och allt som behövs för att leva ett aktivt liv kan hitta hem här. I Ljungdalen finns Helags värdshus och pensionat med anor från 1930-talet, en livsmedelsbutik, turistbyrå, skidlift och bensinmack med mera. Byn ligger högt placerad och omges av berg i tre väderstreck.

Ljungdalens skola

Ljungdalens skola är en liten skola i fjällmiljö med årskurs F–6 där lektionerna ofta involverar naturen omkring skolan. Formen kallas utomhuspedagogik vilket bland annat innebär att eleverna plockar bär på hösten, åker skidor och skridskor på vintern och lär sig allt om fåglar och andra djur på våren.

Tänk dig en skola som ligger mitt i naturen, mitt bland fjällen, där alla lärare är behöriga och har gott om tid för varje barn. Tänk dig en lärandemiljö där det finns tid för varje barn att utvecklas utifrån barnets individuella nivå.

Föreställ dig också en skolmiljö med fräscha lokaler där det finns musiksal, slöjdsal, gymnastiksal och badhus. Där det också finns en ö, där barnen kan bada eller grilla vid vindskyddet på sommaren eller åka längdskidor på vintern.

Föreställ dig också en förskole- och fritidsverksamhet där ditt barn kan vara med och bestämma vad man ska göra. Där ditt barn får bada i fjällsjöar, gå på fjällvandring, åka slalom, bygga igloos, tillverka och flyga med drakar, bada på badhuset, åka skridskor eller vad det nu kan tänkas vara som intresserar just ditt barn. En verksamhet där pedagogerna kan utveckla en personlig relation med varje barn och hjälpa barnet att utveckla sina intressen.

Har du nu fått en bild framför dig? Det du då föreställer dig är Ljungdalens skola, fritids och förskola.

Flytta till Storsjö eller Ljungdalen

Är du nyfiken på Storsjö och Ljungdalen och skulle vilja ha någon att prata med? Då är du varmt välkommen att kontakta vår inflyttarservice! Vi kan tipsa om var du kan söka lediga bostäder och lokaler, eller hjälpa till med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet. Välkommen att höra av dig direkt till inflyttarservice eller fyll i kontaktformuläret på denna sida.

Lär känna bygden lite mer!

Om du är nyfiken på vad som händer i byarna och vill lära känna några av alla de härliga människor som bor i Storsjö och Ljungdalen, då kan vi varmt rekommendera att du går med i de lokala Facebookgrupperna. Här får du tips på allt från när det arrangeras loppisar till vilka evenemang som är på gång eller vem du ska vända dig till om du behöver ett handtag.

Storsjö- & Ljungdalsbygderna

Areal: 1645 km²

Befolkning: 247 = 0,15 invånare/km²

I Jämtland mäts avstånd i tid:
Storsjö – Östersund: 126 minuter
Storsjö – Svenstavik: 89 minuter
Storsjö - Funäsdalen: 56 minuter

Ljungdalen – Östersund: 140 minuter
Ljungdalen – Svenstavik: 103 minuter
Ljungdalen - Funäsdalen: 42 minuter

Vill du bygga nytt?

I Storsjö och Ljungdalen finns några lediga tomter, och kanske är det just någon av dem som ska ge plats för ditt nästa drömboende.

Samtliga tomter har vatten, avlopp och el framdraget till tomtgräns.

Läs mer på berg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.