Rätansbygden

Sjönära uteliv och lugnt tempo med närhet till fjäll.

Runt omkring Rätanssjön ligger bebyggelsen utströsslad. Här har bland andra Tomas Ledin vuxit upp med närhet till skog och sjöar. Låt Rätan bli en plats för dig och din familj att växa.

Rätansbygden ligger i södra delen av Bergs kommun och har en stark anknytning till sina vattendrag och sjöar. Det här är en plats där fisket sedan lång tid tillbaka har varit ett stort intresse hos både invånare och besökare. Den smala och raka sjön Rätanssjön har fått sitt namn på grund av sitt karakteristiska utseende och ligger i byn med samma namn, Rätan.

Vid sjöns södra del ligger skolan med förskola, grundskola, fritids. Barnen på Rätans skola går här från förskola till årskurs sex. I direkt anslutning från skolgården finns ett elljusspår och ett stenkast bort en mindre skidbacke. Skolan har även en stor idrottshall och en skridskobana.

På sommaren öppnar det populära utomhusbadet på Rätans camping och här har många lärt sig att simma. Det är ett litet paradis för både stora och små barn. I byn finns även en affär och på sommaren är det inte ovanligt att det poppar upp mysiga caféer och loppisar längs vägarna omkring. Det finns ett starkt och stort byalag i Rätan som arbetar för bygdens ständiga utveckling, goda levnadsvillkor och samhällsservice. Omkring Rätan hittar vi fler byar som Handsjön, Kvarnsjö, Röjan, Böle, Nederhögen och många fler.

Flytta till Rätan

Är du nyfiken på Rätan och skulle vilja ha någon att prata med? Då är du varmt välkommen att kontakta vår inflyttarservice! Vi kan tipsa om var du kan söka lediga bostäder och lokaler, eller hjälpa till med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet. Välkommen att höra av dig direkt till inflyttarservice eller fyll i kontaktformuläret på denna sida.

Lär känna bygden lite mer!

Om du är nyfiken på vad som händer i byn och vill lära känna några av alla de härliga människor som bor i Rätan, då kan vi varmt rekommendera att du går med i Facebookgruppen Rätansbygdens byalag. Här får du tips på allt från när det arrangeras loppisar till vilka evenemang som är på gång eller vem du ska vända dig till om du behöver ett handtag.

Klicka här för att komma till Rätansbygdens byalag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rätansbygden

Areal: 793 km²

Befolkning: 556 = 0,7 invånare/km²

I Jämtland mäts avstånd i tid:
Rätan – Östersund: 88 minuter
Rätan – Svenstavik: 38 minuter

Vill du bygga nytt?

I Rätan finns ett flertal lediga tomter, och kanske är det just någon av dem som ska ge plats för ditt nästa drömboende.

Samtliga tomter har vatten, avlopp och el framdraget till tomtgräns.

Läs mer på berg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.