Åsarna

Den världskända guldbyn med vackra spår och leder.

”Guldbyn” Åsarna har gjort sig välförtjänt av sitt namn. Längdskidåkningen är en central del av byn och hemort för många skidåkare som klivit högt upp på prispallarna i längdvärlden. Visst känner du till Thomas Wassberg, Anna Olsson och Torgny Mogren?

I Åsarna bedrivs en nationell idrottsutbildning i skidskytte och längdskidor. Åsarna IK är känt för sina framgångar på skidanläggningar och tävlingsarenor runtom i Sverige. Skidstadion i Åsarna har nötts av många stora stjärnor som tävlat här genom åren. Det är en populär träningsort för dagens kända namn inom skidskytte och längd.

På Åsarna skola går barnen från förskola till årskurs sex. Även här vävs skidåkningen in i undervisningen under hela skolgången. De har också en tradition av att inkludera lokal historia och traditioner för att ge barnen en förankring i sin hembygd. De har även en integrerad samisk undervisning som ger de samiska eleverna en fördjupning som samordnas med den ordinarie läroplanen. Samisk undervisning finns på ett 10-tal skolor i landet.

När du bor här har du nära till livsmedelsbutik, restauranger och ett aktivt liv. Fjällvärlden finns nära samtidigt som alla bekvämligheter finns i nära anslutning till hemmet. Perfekt för dig och din familj som vill ha ett aktivt liv med guldkant i Guldbyn.

Flytta till Åsarna

Är du nyfiken på Åsarna och skulle vilja ha någon att prata med? Då är du varmt välkommen att kontakta vår inflyttarservice! Vi kan tipsa om var du kan söka lediga bostäder och lokaler, eller hjälpa till med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet. Välkommen att höra av dig direkt till inflyttarservice eller fyll i kontaktformuläret på denna sida.

Lär känna bygden lite mer!

Om du är nyfiken på vad som händer i byn och vill lära känna några av alla de härliga människor som bor i Åsarna, då kan vi varmt rekommendera att du går med i Facebookgruppen Åsarnas anslagstavla. Här får du tips på allt från när det arrangeras loppisar till vilka evenemang som är på gång eller vem du ska vända dig till om du behöver ett handtag.

Klicka här för att komma till Åsarnas anslagstavla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åsarnebygden

Areal:596 km²

Befolkning: 506 = 0,84 invånare/km²

I Jämtland mäts avstånd i tid:
Åsarna – Östersund: 61 minuter
Åsarna – Svenstavik: 10 minuter

Vill du bygga nytt?

I Åsarna finns ett flertal lediga tomter, och kanske är det just någon av dem som ska ge plats för ditt nästa drömboende.

Samtliga tomter har vatten, avlopp och el framdraget till tomtgräns.

Läs mer på berg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.