”Vi är redo att äga vår egen tid!”

Mia och Micke lämnar ekorrhjulet för en ny vardag i Ljungdalen

De träffades i Ljungdalen, men hamnade i Stockholm. Nu, tio år senare, är Mia och Micke redo att återvända och satsa helhjärtat på en vardag i Bergs kommun igen.
– Nu vill vi upp och leva Ljungdalen fullt ut, inte bara någon vecka per år, säger Micke.

Redan för fem år sedan började tanken på att succesivt spendera mer tid i Ljungdalen att smyga sig på för Mia och Micke. De renoverade en gammal fäbodvall som tillhört Mias farmor och under sommaren 2019 började de fundera över hur bygghandeln skulle kunna utvecklas, för att 2020 succesivt börja ta över driften från Mias pappa. När paret ändå var i farten passade de även på att renovera upp och öppna restaurangen i Ljungdalen, där de tog emot sina första gäster lagom till jul.

– Tanken är att jobba vidare med både bygghandeln och restaurangen, samt att vidareutveckla Yamaha Ljungdalen som Mias pappa haft sedan 1975. Vårt mål är sedan att kunna jobba med alla tre delar och hitta sätt för de olika verksamheterna att dra nytta av varandra, säger Micke och fortsätter;

– Förutom egen sysselsättning vill vi också skapa arbetstillfällen på byn med våra satsningar och förvalta något för nästa generation.

man och kvinna som sitter på varsin snöskoter i ett vinterlandskap.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Att paret har driv råder det ingen tvekan om. Numera läggs all ledig tid på de olika verksamheterna och resorna mellan Stockholm och Ljungdalen blir allt tätare.

– Det känns alltid kul och enkelt när vi åker upp, men desto tyngre när det är dags att åka tillbaka till Stockholm igen, säger Mia som till vardags arbetar som lärare.

Pendlandet och basen i huvudstaden kommer att få vara kvar tills yngsta sonen är klar med högstadiet, men senast juni 2022 är tanken att det stora flyttlasset ska gå.

– Vi är redo att äga vår egen tid på ett sätt som vi inte kan göra här nere, säger Mia.

En lyckad start som restaurangägare

Trots pandemin fick restaurangen en lyckad start under jul- och nyår.

– Vi körde marknadsföring, information och menyer digitalt vilket gjorde att vi snabbt kunde anpassa oss till nya restriktioner och hitta det som fungerade för oss, säger Micke som menar att det finns många oexploaterade turister i området som de lyckats nå med i sin satsning; – Vi har lyckats nå en målgrupp som alltid funnits där, men ingen riktigt har sett, vilket känns jättekul.

ett dukat bord omgiven av en rustik miljö i trä.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Målet för 2021 är att landa i sina olika satsningar och samla på sig kunskap, för att till flytten 2022 ha en tydlig bild av vad som fungerar och inte. Trots en oändlig ström av idéer och en stor entreprenörsanda är det dock inte verksamheterna i sig som är det viktigaste för paret;

– Vi strävar inte efter att komma upp och tjäna massa pengar, utan efter att få leva och ta del av friheten, naturen och det jordnära levnadssättet varje dag, säger Mia.

– Och få närheten till tystnaden, fortsätter Micke, den går inte att hitta i Stockholm.

mat som ligger på en träbricka och bärs fram av person med tatueringar på armarna.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Mia och Mickes tre tips till den som vill lämna ekorrhjulet i storstaden för en ny vardag på landsbygden:

– Var nyfiken och öppen, då löser sig det mesta.

– Våga skapa din egen sysselsättning, eller ta med dig jobbet, istället för att vänta på att det perfekta jobbet på rätt ort ska dyka upp.

– Jobba med det som saknas där du tänkt bosätta dig. Våga testa en ny karriär om det behövs.

Läs mer om Restaurangen i Ljungdalen på deras Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.