Trots turbulenta och svåra tider har Hemtjänstgrupperna levererat livsviktig omsorg av hög kvalitet. En verksamhet med hjärtat med sig, menar avdelningschef Ingrid Larsson. Och nu vill Bergs kommun lyfta vård- och omsorgsyrket till nya höjder genom att erbjuda jobbgaranti för elever på Vård- & omsorgsprogrammet på Fjällgymnasiet.
DET HAR VARIT MÄRKLIGA och märkvärdiga tider för många sedan corona-pandemin slog till våren 2020. En av de mest beprövade yrkesgrupperna har varit hemtjänsten, som plötsligt ställdes inför ovanligt livsavgörande utmaningar när smittan kom. Det visade sig dock att ett redan samspelt gäng skulle klara uppgiften galant, och att de varit en livlina för många äldre runt om i Bergs kommun.
– Vi fick tidigt första fallet i Hackås, men vi var redan väl insatta i rutinerna som vi skulle följa om vi fick en smittad vårdtagare. Så när smittan väl kom visste vi hur det skulle hanteras, berättar undersköterskan Maria Nesterud med ett långt förflutet inom hemtjänsten.
Maria och hennes kollegor kan nu summera ett händelserikt år, där personalen har anledning att sträcka på sig lite extra. Inom område Hackås har exempelvis bara en enda vårdtagare drabbats av covid-19, och ingen i personalen har smittats på arbetstid. Hemtjänstgruppen kan helt enkelt titulera sig som en frisk kraft, som fortsätter att åka i vått och torrt, dagsljus och mörker, för att ta hand om kommunens äldre.
– Vårt arbetslag i Hackås är väldigt självgående och vill klara oss själva, vilket gått väldigt bra. Det fungerar om man har respekt för varandra, ser varandra och är lyhörda, säger Maria Nesterud som tillägger att alla är vaccinerade och testar sig regelbundet.
Avdelningschefen Ingrid Larsson passar på att lyfta all vård och omsorgspersonal inom kommunen. Hon framhåller speciellt satsningen på fortbildning inom yrket, där man tack vare statliga medel utbildar både vikarier och fast personal till undersköterskor inom konceptet Äldreomsorgslyftet.
– Intresset för detta har varit jättestort i Bergs kommun. Vi har flera som pluggar på halvtid nu och jobbar den andra hälften. Förutom högre kompetens får de en löneökning när de är klara, vilket de är så värda, säger Ingrid Larsson.
För att säkra kompetensförsörjningen inom vård och omsorg har kommunstyrelsen beslutat att alla som slutför utbildning vid vård- och omsorgsprogrammet vid Fjällgymnasiet ska garanteras tillsvidaretjänster.
DET HANDLAR ALLTSÅ om en avancerad matchning på lokal nivå, där kommunen skapar en attraktivitet och efterfrågan som i slutändan gynnar både medborgare och den egna organisationen.
JUST NU ÄR DET TIO ELEVER som läser VO-programmet på Fjällgymnasiet och när de är ute på praktik vittnar handledarna om att utbildningen håller bra kvalitet. Förhoppningsvis ska 15-16 åringarna lockas av en jobbgaranti så att fler söker och siktar in sig på ett jobb inom vård och omsorg, även om jobblivet kanske känns långt borta när man söker in till utbildningen.
– Såklart är det trevligt när man från politiskt håll stöttar och tror på vad vi håller på med, så jobbgaranti är väldigt positivt. Jag tror att man, förutom detta, också behöver jobba tätt med branschen under grundskoletiden för att få fler att söka utbildningen, säger rektorn Christina Andersson.
Bergs kommun söker efter dig som vill uppleva Bergs och Jämtlands fantastiska natur i sommar och samtidigt arbeta som vikarie inom vård och omsorg. Vi hjälper till att ordna boende och bjuder på fiskekort!
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2021
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.