Unga företagare i centrum

Nya generationer ser möjligheter i Svenstavik

Genom nytänkande och samarbete skapas nya förutsättningar för glesbygden. Flera av företagarna är unga entreprenörer som medvetet valt att stanna kvar, för att skapa en hembygd som de själva vill leva i. Har du också en dröm om att driva eget företag finns det bra starthjälp och goda råd att få.

Nyföretagarcentrum är en hjälpande hand du kan vända dig till när du har kommit en bit i funderandet kring att starta eget. Gratis dessutom, tack vare samarbete med bland annat Bergs kommun.

– Det är bra att ha någon som ställer de där jobbiga frågorna, någon som kan säga att det där får du nog fundera på en gång till, berättar Ingela Tjärnefors, företagsrådgivare på Nyföretagarcentrum.

Mer driv i dagens nyföretagare

I vilket skede företagaraspiranterna kommer till Ingela är olika. Några är nästan färdiga med sin affärsplan, andra behöver hjälp med att ta sig från idéstadiet till att få ner saker på papper.

– Jag har jobbat med företagsrådgivning i 25 år och jag tycker att man generellt är förberedd och har ett bättre driv idag. Och många har också pratat med både andra företagare och undersökt marknaden innan de kommit hit.

Ingelas bästa tips till nyföretagare är samarbete, och att hjälpa varandra. Att ha en mentor och att få kika in i hur företagandet fungerar hos någon som är igång är en ovärderlig hjälp i början, när det är tusen frågor och alla tips som kan undvika fallgropar är välkomna.

– Och var inte rädd för att anlita andra företagare, samarbeta och köpa tjänster av varandra.

Gör det du är bra på

Ett vanligt exempel på hjälp är ekonomitjänster där man tänker sig spara pengar på att sköta bokföring själv, men finns inte intresset eller kunskap blir det en ångestladdad del i företagande som tenderar att lägga en våt filt över företagarglädjen.

– Gör istället det du är bra på, sälj dina huvudtjänster och köp ekonomitjänsten till en början. Det blir lugnare och bättre, säger Ingela.

Ingela ser inte bara till att hjälpa igång företag, hon följer företagen i upp till tre år och många behöver hjälp på vägen.

– I många fall får man anpassa idén till verkligheten, kanske skruva lite på sin affärsidé, utveckla och bredda. I vissa fall är man lite överoptimistisk i sin kundanalys, det blir för lite uppdrag helt enkelt, och det är då inte fel att kunna gå ihop med någon i samma bransch och sälja timmar till varandra.

– Tänk utanför boxen, var inte rädd för att tänka om, våga och testa om det inte blev precis som du tänkt dig, säger Ingela. Ekonomi och ordning är viktigt, men det är driv och entusiasm som är företagande.

Stina Davidsson, Ull o Lin

Halkade in på en dragkedja

Ett av exemplen på driv är Stina Davidsson på Ull o Lin* i Svenstavik centrum. Egentligen skulle hon bara köpa en dragkedja. Det råkade vara utförsäljning och den dåvarande ägaren frågade om hon inte skulle köpa hela butiken.

– Det kändes helt rätt även om jag inte hade en aning om vad jag gav mig in på, säger Stina. Sedan 2017 driver hon butiken som säljer garn, tyger och tillbehör. Stina menar att de centrala delarna av Svenstavik hålls levande genom ett stort samarbete där alla bidrar med idéer och nytänkande.

– Jag ser ju de andra företagarna som mina kollegor, vi samarbetar och har en företagarförening som jobbar gemensamt. Kommunen är också bra på att hålla kontakten och tipsar ibland om stöd som man kan söka, säger Stina.

En sak är extra viktig, någon Stina vill betona som särskilt viktigt i sitt driv som företagare.

– Jag har valt att bo här. Det är här jag vill vara. Jag hade inte kunnat göra det bättre på någon annan plats.

*Ull o Lin stängde sin butik vintern 2022. Stina fortsätter driva verksamheten med sömnadstjänster.

Moa Adnan Sved, Himlavacker

Tjänster skapar levande centrum

Ett stenkast bort ligger Himlavacker som är ett skönhetscenter vars idé är ett helhetskoncept med en mängd olika behandlingar. Moa Adnan Sved satt först i en källare och gjorde behandlingar men längtade efter kollegor och samarbete så i mars 2018 slog hon upp portarna och är glad att det blev just på den platsen.

– Jag letade lokal i Östersund först men insåg att jag måste kunna tro på möjligheterna i Svenstavik. Jag ville visa att det går. Det var många som tvivlade innan vi öppnade men nu möts vi mest av tacksamhet att vi finns här, att vi valde att satsa i Svenstavik istället för i Östersund, säger Moa.

Himlavacker känner av pandemin som så många andra men att generera vinst är inte huvudfokus. Moa har också ett samhällsperspektiv på sin verksamhet. Att skapa ett levande centrum är en förutsättning för en levande kommun menar hon.

– Om vi ska kunna skapa inflyttning av barnfamiljer och samtidigt behålla ungdomarna så måste det ju finnas affärer, frisörer, caféer och gym som lockar, säger hon.

Pontus Olofsson, Kroppsbolaget

Köpte verksamhet & expanderade

Som flera andra i centrum så lockades Pontus Olofsson att äga sin egen verksamhet. Så tog han över gymmet Kroppsbolaget i Svenstavik och gav lokalen en ansiktslyftning.

– Jag investerade i en massa ny gymutrustning och satte igång, säger Pontus. Han älskar att bo på landet och har växt upp i Vigge men när gymmet i Svenstavik skulle säljas så slog han till och flyttade även så småningom sitt bohag till Östberg. Nu är han en del av en yngre generation företagare som vill utveckla Svenstavik.

– Det är en bra mix av erfarna företagare som har gjort mycket för Svenstavik och nya förmågor som tillför nya tankar och idéer. Jag tror vi kan få ännu mer rörelse i centrum få fler människor engagerade, säger Pontus.

Men viljan att expandera och utöka gjorde att han flyttade verksamheten från centrum till Industrivägen 23 och utökade lokalytan med det dubbla, till närmare 900 kvadrat.

– Det fanns helt enkelt inte plats för alla maskiner och den verksamhet jag ville bedriva. Men våren 2020 hittade vi lokal och öppnade nytt i maj. Utveckling är roligt och nu siktar Pontus även på att kunna locka lite äldre till gymmet.

– Det är roligare när det är blandade åldrar. Vi har medlemmar från 15-80 men det får gärna bli fler äldre. Vi får se vad vi kan hitta på för pass och aktiviteter för att de ska hitta hit.

Magnus Nilsson, Byggvaruhuset

Lokala samarbeten är roligare

En vänstersväng och en raksträcka bort ligger Byggvaruhuset som drivs av Magnus Nilsson. Hans resa där började tidigt.

– Jag låg ju och sov i någon soffa här i början. Som bebis, säger Magnus.

Företaget är ett familjeföretag och både hans farfar och far har drivit Byggvaruhuset. Genom att ingå i större kedjor så matchas de ”stora drakarna” inne i Östersund.

– Jag tycker det är viktigt att det finns en komplett byggvaruhandel i bygden där man bor. Då är jag med och skapar en levande glesbygd, säger han.

Magnus upplever att samarbetet med de andra företagarna är gott och han ser stor potential i att utveckla det. Tillsammans med alla företagare. Och allt handlar inte bara om den egna verksamheten.

– Jag tror att marknadshelgen Älghälga i augusti går att utveckla till ett större evenemang till exempel, säger Magnus.

Tips från våra unga entreprenörer:

STINA, 39 ÅR, om butik och webbutik:

”Jag ser det som att webbutiken ger en extra dagskassa i veckan. Det är ett bra skyltfönster och ett sätt att få människor som besöker butiken att fortsätta handla online. Men de flesta vill ju klämma och känna på produkterna.”

PONTUS, 30 ÅR, om att köpa ett företag:

”Fördelen är att man slipper den långa startsträckan. Det finns redan befintliga kunder att ta över och jag kunde lägga fokus på tillväxt direkt.”

MAGNUS, 31 ÅR, om fördelen att ta över ett familjeföretag:

”Det finns enorm mycket erfarenhet i företaget som jag fick nytta av. Sen är det klart att det finns småsaker som jag velat ändra. Men jag insåg också ganska snabbt att hjulet i mångt och mycket är uppfunnet.”

MOA, 24 ÅR, om lokal kommunikation:

”Vi jobbar mycket med sociala medier för att visa upp produkter men också de olika jobben vi gör - som en anslagstavla. Sen tror jag på att träffas på riktigt, så vi styr upp en del kundkvällar också.”

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2021

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.