Johanna Åslund är född och uppvuxen i Storsjö. Efter många år på andra platser i Jämtland, Sverige och världen längtade hon tillbaka till Storsjö. Utmaningen var att hitta ett ledigt hus. För Emma och Nicklas gick det snabbare, men redan ett år efter flytten behöver de bygga ut.
2018 NÄR JOHANNA ÅSLUND och Janne Lundström väntade äldsta dottern Ebba bestämde de sig för att flytta till Storsjö, trots att de då inte hade något eget hus. De började med att hyra ett hus och lagom till att Ebba fyllde ett hade de köpt och flyttat in i det egna huset. Att huset bakom kyrkan skulle säljas till en familj som ville bo här permanent var viktigt för ägaren, som själv är från byn. För ett och ett halvt år sedan kom lillasyster Stella så nu är huset fyllt med leksaker, skratt och stoj.
– För mig har Storsjö alltid varit hem och vi gillar ju allt som finns runtomkring här. Det är här vi vill bo, säger Johanna.
– Vi var här väldigt ofta i Storsjö även när vi bodde i Dalarna, nästan varannan helg, säger Janne.
JOHANNA HAR SINA föräldrar och flera släktingar här. Janne känner sig lika hemma. Han jobbar med järnväg i hela Sverige men har också skaffat sig egen verksamhet med maskiner för grävjobb och plogning i närområdet.
– Jag har jobb på macken i Ljungdalen och båda barnen går på förskolan där. 15 kilometer enkel väg är ingenting, det tar en kvart att åka, säger Johanna.
DET ÄR TRE BARNFAMILJER till som flyttat in till Storsjö sedan Johanna och Janne flyttade upp. Och fler har sökt sig hit men inte hittat något bra boende.
– Det är lite synd att det står stora hus tomma som bara används ibland. Ofta handlar det om ärvda hus där det är många ägare och det verkar som många inte vill eller orkar ta beslut om försäljning. Vi fick flera nej innan vi fick erbjudandet om det här huset, säger Janne.
BRISTEN PÅ FRITIDSHUS är en anledning till att stora hus för permanentboende istället blir fritidshus. De senaste två tre åren har det blivit större efterfrågan på husen och när några hus sålts ger det också en fingervisning om att vad en försäljning kan ge.
– Byns ekonomiska förening har också ett antal lägenheter till uthyrning och de är alltid fullt där. Flyttar någon tar det inte många dagar innan nästa flyttat in, säger Janne.
HYRESLÄGENHETERNA HAR varit en bra tillgång för byn och en möjlighet till mjukstart för de som vill prova på att bo i Storsjö innan de bestämmer sig för att flytta upp permanent.
PROJEKTET FJÄLLFLYTT har tidigare år försökt skapa kontaktyta mellan köpare och säljare av gamla hus men allt som oftast är det de personliga kontakterna som spelar störst roll tror Johanna. Det är förstås enklare att våga ta steget att flytta hit om man har släkt eller bekanta här.
– Eftersom det är många olika aktiviteter och evenemang här så kan man även som ny i byn lätt lära känna de som bor här. Det går snabbt att skaffa nya vänner även om man inte har någon koppling hit sen tidigare, säger Johanna.
FÖR EMMA FJELLSTRÖM och Nicklas Söderberg blev ettan i Storsjös ekonomiska förening lösningen på att snabbt flytta upp och komma igång med renoveringen. Här bodde de tills nedervåningen på det nyköpta huset var renoverad och klar. En husvagn på gården kompletterade sedan boendet innan de hösten 2021 kunde flytta in i huset helt och fullt. Ett intensivt år. Huset de fick köpa hade stått tomt i 30 år, så det var en del att göra på det.
– Mormor, morfar är från Storsjö och mamma och pappa har fortfarande en stuga en gård bort från oss så att vi ville flytta upp var väl allmänt känt i byn, berättar Emma.
HUSET VAR RELATIVT billigt och de betalade lite över utgångsbudet för att få göra affär, innan det lades ut till försäljning. Att familjen skulle bo här permanent var ett krav från säljaren. Huset i Västerås såldes med vinst, ett överskott som blev en bra grundplåt till renoveringen av Storsjöhuset.
– Nu är vi helt plötsligt fem i familjen, vi var tre när vi flyttade upp. Så vi måste redan bygga ut för att få plats, säger Emma och skrattar.
MED TRE BARN I TÄT FÖLJD - två år, ett år och 4 månader - har familjen Fjellström sett till att byns invånarantal ökat drastiskt och framtiden för Ljungdalens skola ser ljus ut.
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.