När Patricia Vake tvingades fly från Kongo hamnade hon i Svenstavik. Idag är hon glad för det välkomnande hon fick då och vill nu bidra till att andra nyanlända också ska känna sig hemma i Berg.
– MIN FÖRSTA TANKE när jag kom till Svenstavik var att det är långt borta från några storstäder. Jag var inte van vid så mycket skog och glesbygd.
PATRICIA VAKE FLYDDE tillsammans med sina två döttrar och sin mamma från Kongo 2014. Efter flera år på flyktingläger blev hon och familjen utvalda av UNHCR och fick komma som kvotflyktingar till Sverige 2019. I Svenstavik fick familjen ett eget boende. Patricia berättar att hemspråket, franska, spelade en viktig roll första tiden.
– Det är inte lätt att komma till ett nytt land, men vi möttes av så många vänliga människor som stöttade oss. Att det fanns en i kommunen som dessutom kunde franska hade stor betydelse och hjälpte mig mycket för att förstå allting i början, säger hon.
I NÄSTAN ETT HALVÅR fick Patricia vänta på sina svenska id-handlingar, en period då hon inte kunde göra så mycket. När de äntligen kom så väntade nästa utmaning, pandemin. Att allt stängde ned och språkundervisningen skedde på distans blev ett hinder för Patricia som inget hellre ville än att bli en del i samhället.
– Att lära sig ett nytt språk är otroligt svårt bara genom att sitta själv hemma och läsa. Du behöver träffa folk du kan prata med och få tillfällen att öva i vardagen, säger hon.
VÄNDNINGEN KOM när hon fick praktik på Bergs kommuns inflyttarservice. – Det var fantastiskt att få jobba tillsammans med de personer som hade välkomnat mig och min familj när jag kom till Svenstavik. Och att äntligen få använda svenskan varje dag betydde mycket, säger Patricia.
HON MENAR ATT för att lära sig ett språk krävs mod. Du får inte vara rädd för att det ska bli fel och tillåta dig själv att vara nybörjare.
– Många jag möter är försiktiga och tycker att det är pinsamt att de inte kan perfekt svenska, men jag är social av mig och även om min svenska inte alltid blir helt rätt så har jag hela tiden försökt att prata, säger hon.
EFTER PRAKTIKEN erbjöds Patricia ett jobb på Arbetsmarknadsenheten med verksamheten ”Trapphuset”. Här får människor som av olika anledningar hamnat långt från arbetsmarknaden hjälp med arbetsträning och praktik. I deras lokaler i centrala Svenstavik pågår aktiviteter kring återbruk och återvinning – papper, textilier och trä får nytt liv i form av till exempel braständare, mattor och dukar.
PATRICIA ÄR HANDLEDARE och åker bland annat ut med praktikanter till kommunens äldreomsorg för arbetsträning. Hon har blivit en bra resurs för hela verksamheten där hon har stor nytta av sina egna erfarenheter.
– Jag har en väldigt positiv bild av integration. Jag har hela tiden varit nyfiken, velat lära mig nya saker och haft ett driv, och det tror jag har underlättat och gjort det lättare både att knyta kontakter och förstå hur saker fungerar i Sverige. Men jag vet att det kan vara svårt för många och därför är praktikplatser eller andra möjligheter otroligt viktiga för att ge alla en chans, säger hon.
ATT SPRÅKET HAR stor betydelse är Patricia ett levande bevis för. För många tar det betydligt längre tid, därför menar hon att det skulle behöva göras ännu mer så att fler kan komma in i samhället fortare.
– Jag känner många som går på SFI år efter år och inte kommer vidare. Skolan räcker inte för att människor ska lära sig svenska på riktigt. Jag skulle gärna se att till exempel fler företagare engagerar sig och erbjuder praktikplatser, det är jätteviktigt för integrationen att vi som kommer hit får en chans att ta del av samhället. Det finns en stor potential i alla som kommer hit som vi måste ta vara på.
OM DU SOM FÖRETAGARE behöver extra arbetskraft och vill testa dig fram så kan en praktik- eller arbetsträningsplats vara perfekt att erbjuda en arbetssökande. Du kan se praktikperioden som en lång och informativ anställningsintervju där ni båda lär känna varandra. I Bergs kommun är det enheten Arbetsmarknadsstöd som hjälper till med matchning, stöd och uppföljning, både för dig som arbetsgivare och de arbetssökande.
DE ARBETSSÖKANDE som kommer till Arbetsmarknadsstöd kan ha rätt till särskilt anställningsstöd, exempelvis introduktionsjobb, nystartsjobb, extratjänst, lönebidragsanställning eller praktik.
Ta kontakt med Arbetsmarknadsstöd via kommunens växel så hjälper de dig som vill prata praktik eller arbetsträning vidare.
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.