Skolan som nyttjar fjällets möjligheter

Följ med Klövsjö skola på den årliga skolutflykten till fäbodvallen Fallmoran

Naturen är en självklar del för skolorna i Berg och under läsåret blir det en och annan utflykt till skog och fjäll. Några som varje år beger sig ut på fjälltur till fäbodvallen Fallmoran är eleverna på Klövsjö skola.

Bergsliv fick följa med eleverna på den årliga längdskidturen och i år var även förskoleklassen med bland de 33 elever som går de dryga 7 km från Storhogna till Fallmoran och tillbaka. Enligt barnen hade de utrustat sig med fika, pigga ben och tålamod och alla såg fram emot att leka och grilla korv när de kommer fram.

Varför gör ni denna tur?

- För vi ska ha roligt! säger en taggad Lukas Hagstedt 10 år.

- För att lära sig åka längdskidor, vara på fjället och packa och så, säger Fanny Ahlberg.

- Det är en tradition som vi gör varje år, säger Lukas Åkerblom som flyttade till Klövsjö för 1,5 år sedan.

Foto: Fjällbyrån i Jämtland

Vad är det bästa med en fjälltur som denna?

- Det är skönt men jobbigt, säger Nike Falén som går i andra klass. Förra året gick min bindning sönder så då fick jag åka i fjällpulkan på väg tillbaka.

- Det bästa är känslan när man har kommit fram, när man har kämpat, tycker Fanny Ahlberg. ”Det gäller att ha tålamod och ha rätt teknik och hitta känslan, då blir det inte så jobbigt”.

- Det är roligt och härligt på fjället, säger Sivert Olsson som även försöker lära Bergsliv och kompisarna dialekten Klövsjömål. Siverts familj har bott här i många generationer och är byns yngsta expert i ämnet.

Vi passade på att fråga läraren Lena Eriksson om fjällturen ingår i läroplanen?

- Det finns många ämnen man kan koppla till en sådan här fjälltur, nästan alla plus lite annat som är bra att lära sig när man bor här, som att klä sig rätt och veta att man behöver fylla på med mat.

- Vi försöker göra en fjälltur på vintern och en på hösten med hela skolan, en halvdag i slalombacken, någon tur med skridskorna på sjön varje år och för någon vecka sedan var sportfiskarna här och lärde oss att pimpla. En av fördelarna med att jobba på vår skola är att det är så enkelt, vi kan vara flexibla och göra olika utflykter beroende på väder, vi är inte beroende av så många andra lärare. Då vi inte är så många lärare är det lätt att samverka och planera Det är också en fördel att komma ut och se barnen i en annan miljö, säger läraren Lena Eriksson.

Foto: Fjällbyrån i Jämtland

Vad är det bästa med att bo i fjällen?

- Att åka slalom och skoter, säger en exalterad Neo Vastero.

- Frisk luft, fin utsikt och ingen trafik, säger Ville Hörberg som går i femte klass och flyttade till Klövsjö för 6 år sedan.

- Jag tycker om att åka fritt i skidbacken! Jag tycker även om att äta hjortron, men plocka dem får min pappa göra, säger Olof Kjellsson och ler.

- Det är inte så mycket grannar så man kan ha hundarna lösa. Det är härligt att man har skidbacken nästan utanför dörren. Säger Astrid Krantz i fjärde klass som har flyttat hit från Höga kusten.


Bergsliv tackar pratstunden med alla elever och den fantastiska fjällturen!

Text Av: Fjällbyrån i Jämtland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om skolorna i Berg

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.