Skålan satsar brett på boende

Med gemensamt engagemang skapar byn plats för fler.

Idéer finns det och ett gemensamt engagemang i byalaget för att hitta boende till alla som vill bo i Skålan. Nyckeln ligger i ett gott samarbetet mellan åldersgrupper och kompetenser. Både bygga nytt men också utveckla det som finns. Här brinner ett gemensamt engagemang för en levande by.

Bengt Karlström är kassör i Skålans byalag och en av de personer som med hjärta och strategi jobbar med att locka fler barnfamiljer till byn.

– En större inflyttning skulle få alla våra verksamheter att snurra på bättre, lanthandeln och föreningsliv men också fler barn till vår kooperativa förskola så att den får finnas kvar, säger Bengt.

NÄR EN BARNFAMILJ drog sig söderut för att det inte gick att hitta ett större boende, kände byalaget att det var dags och växla upp sitt engagemang på alla fronter.

– Vår fastighetsgrupp har inventerat alla fastigheter i hela byn, från ödehus, till ladugårdar och gästhus och vilka som kan tänka sig sälja, eller hyra ut - om de själva inte behöver husen. Vi försöker skapa oss en överblick av vad som redan finns tillgänglig i byn och vad som har potential att byggas ut, säger Gillis Wikander som är en del av inflyttargruppen och byns it-ansvarige.

En knutpunkt för boende

Syftet med inflyttargruppen är att hjälpa till med kontakter, men också så ett frö så att fler fastigheter ska bli bebodda året runt. I många fall står husen tomma för att de gått i arv där ägarna, som inte bor i byn, emellanåt har svårt att ta tag i processen med att sälja eller hyra ut. Med byalaget som samordnare och hjälpande hand mellan husägare och inflyttare hoppas man på en aktivare boendemarknad i byn.

I ANSLUTNING TILL några relativt nybyggda hus har byalaget köpt mark från kommunen, tomter som de nu hoppas kunna sälja för en krona (till det tillkommer avgifter för vatten, el och avloppsanläggning) om någon vill bygga och flytta in permanent.

Lägenheter också viktigt

Men alla kan eller vill inte bygga nytt. I en av byalaget iordningställd lägenhet på ovanvåningen i Bönhuset har Jo Kilberg flyttat in, på lagom stora 60 kvadratmeter. 20-åringen från Skålan längtade efter några år i Östersund tillbaka.

– Jag fick jobb med att köra lastbil i Klövsjö och jag ville flytta tillbaka, jag trivs här. Att det blev en lägenhet klar var perfekt, det fanns inget att fundera på.

JO ÄR OCKSÅ han engagerad i inflyttargruppen och han vill visa på att det finns en självklar plats för ungdomar i Skålan. Både för de ungdomar i byn som väntar på att flytta hemifrån och de som vill flytta in från andra håll. Bara det finns ledigt boende.

Läs mer om Skålan

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2021

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.