Självförsörjningstrenden är het just nu. Krig och pandemin har fått oss att se över vårt hus. Fler och fler skaffar höns, preppar sitt förråd, skaffar extra batterier och större potatisland. Detta märks även i fjällen, fler och fler börjar odla, är med i odlingsgrupper och byter plantor med varandra. Vi har träffat några lokalodlare i Klövsjö som ger sina bästa tips för att odla i klimatzon 6 som vi befinner oss i.
Sedan gammalt fanns det alltid ett ”rotland” till varje gård där man odlade grönsaker under jord, majrovor, kålrot, potatis och morötter osv. Men utvecklingen har bidragit till mer härdiga fröer samtidigt som tillgången har ökat. Några kulturarvsorter finns kvar som Jämtländsk Gråärt som odlades i området kring Storsjön redan på 1800 talet. Med hög proteinhalt så passar den både som mat och foder.
Kålplantor är tåliga och kan stå kvar länge inpå höst och vinter.
-Jag skördade färska grönkålsblad i november förra året, sedan kom rådjuren och tog de sista, säger hemmaodlaren Jenny Ståhl. Täck gärna kålplantorna med fiberduk, även om de är härdiga och tåls att plantera ut tidigt så finns det både kålfjäril- och mal som gillar plantorna.
Det är inte bara nackdelar med att odla i norr, då sommaren är här är det ljust väldigt länge och växer därför fort. Ett annat tips är att även så mitt i sommaren eller efter första skörden. Även om spenat, sallat och kål inte hinner växa klart är de oerhört spröda och näringsrika om man skördar dem efter behov och lägger direkt på tallriken.
Det finns en turordning även i grönsakslandet, där pratar man om att flytta plantorna efter fyra kategorier, där dessa bör ha en fyraårig växtföljd. Flytta plantorna ett snäpp varje år så mår jorden bättre, A-plantor flyttas till plats B år 2, och vidare till plats C år 3 osv.
A: Närande växter är baljväxter såsom ärtor och bönor som ger jorden näring.
B: Tärande växter är kålväxter, squash, selleri och mangold som tar mycket av jorden.
C: Krävande eller måttligt krävande näringsbehov har rotfrukter, lök och sallad.
D: Mindre krävande är potatis men du kan även låta jorden vila detta år.
Tomater ingår inte i växtföljden men bör inte heller odlas på samma plats varje år pga. angrepp mot rötterna, men byter du ut en del av jorden går det bra. Jordkvalitén är framgångsfaktorn för grönsaksodling för att grönsakerna ska utvecklas till sin fulla potential, till skillnad från blommor som bara blir mindre om de inte har bra jord. Satsa på så kallade ”Hygelbäddar” med trädgårdsavfall, gammalt murket trä, gödsel från kor eller höns och blanda upp detta med lite jord, just runt plantan. Då blir jorden näringsrik och maskarna trivs, ju fler maskar desto bättre jord.
Karolina Zakrisson odlar enligt principen permakultur och driver restaurang Humleliret där skörden hamnar på tallriken, hon ger sina bästa tips för att odla i fjällen:
Du kan läsa mer om permakultur och om att odla hemma i artikeln i senaste numret av Bergsliv som kom ut i juni 2022. Om du inte har fått magasinet i din brevlåda går det att läsa den digitala utgåvan genom att klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.