På Treklöverns äldreboende i Åsarna lagas det varje tisdag samisk mat. Tio äldre samer i kommunen får färdiglagade portioner, lagad på traditionellt vis. En möjlighet som förhoppningsvis även kommer breddas i Bergs kommun med hjälp av ett landsbygdsprojekt inom Region Jämtland Härjedalen.
ÄVEN TILL LJUNGDALEN levereras tre matlådor. Alice och Anders Nilsson ser fram emot leveransen som anländer vid lunchtid, men delikatesserna i plast intas till kvällen.
– Det är så god mat och jag är så glad över möjligheten att få så fin mat en gång i veckan, säger Alice som bor i Ljungdalen och är uppvuxen i Handölsdalens sameby.
EFTER MÅNGA ÅR i Stockholm och Östersund vände hon och hennes man Anders tillbaka till Alice hemmafjäll Ljungdalen. Stugan vid Ljungsjöarna finns kvar, här finns fjällen, renen och fisken och Alice lagar gärna mat på traditionellt vis fortfarande.
– Men nu är jag åttio år så jag orkar inte hålla på som förut. Det blir en pizza emellanåt också säger hon och skrattar. Men jag fiskar ibland och jag är bättre på att ta hand om och laga på hela renen än vad många yngre är idag.
FISK ÄR HENNES favoritmat medan Anders helst äter kött. Tolv rätter på recept cirkulerar i köket i Åsarna. Ren och röding i olika varianter, blodpannkakor ibland. Gorpie (korv), rensoppa med klimp.
– Det går nog inte att säga säkert vad som är mest populärt, säger Maria Säterhall, kock på Treklövern. Men de gånger det är renkok och märkben till exempel märks det väl att det är lite extra. Men Alice kommer in till oss ibland och berömmer oss.
MARIA OCH KOLLEGAN Erika Martinsson lagar maten av de fina råvarorna som kommer från Jillie i Ljusnedal. Arbetet med den samiska maten sker parallellt med allt annat men recepten är i jämförelse sparsmakade och kryddningen försiktig. – Det funkar väldigt bra att få tag i det vi behöver. Det kommer nästan alltid på en dag eller två, säger Erika.
SALT OCH PEPPAR, inga exotiska kryddor eller influenser från andra delar av världen. Den här dagen är rensteken och potatisen försiktigt ackompanjerad av kokta grönsaker och en gräddsås med lingon.
En timjankvist sticker ut som smått radikalt.
– Det får inte vara för mycket nya smaker, men det gillas inte heller på den traditionella maten, säger Maria.
MEN TILLREDNING som rökt och torkat kompletterar kokning och stekning. Tillagningsmetoder som även det ger smaker och är viktiga, även för Alice Nilsson.
– När jag fiskat uppe i fjällen så händer det att jag röker själv här hemma, det går bra med en vanlig grill om man lägger enris på glöden. Och det håller också myggen borta men grannarna har kommit in och undrat om huset brinner.
I ett gemensamt projekt med 14 deltagande och medfinansierande kommuner, bland annat Bergs kommun, ska den samiska maten lyftas i offentlig miljön även på andra sätt än till de äldre.
– Maten är en viktig del i den samiska identiteten och vi hoppas att vi kan få till mer samisk mat på regelbunden basis på skolor och förskolor framöver, säger Ann Sparrock projektledare på Torsta.
Det handlar bland annat om kunskapsutbyte mellan råvaruleverantörer och offentliga kök men också utbildning i hur man lagar samisk mat i offentliga kök.
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.