En grusväg upp i skogen. Ett stall, ett ridhus, en paddock och glada hästar möter besökaren. Och en sprudlande entusiasm över att verksamheten på Bergs Ryttarförening i Svenstavik har fått fart och medvind igen.
JENNY FORSSTRÖM ÄR ridskolechef på Bergs Ryttarförening sedan ett år tillbaka. Ett år som också har inneburit en tredubbling av antalet ridande, betydligt mer verksamhet och flera hästar dessutom. Allt är en positiv spiral som hänger ihop.
– Det fanns ett mål när jag kom hit - att på tre år öka till 80 ridande, och det har vi ju uppnått med råge på bara ett år. Det beror mycket på att vi fått in flera nya entusiastiska krafter i föreningen, en bra styrelse och vi blivit bättre på att synas, bland annat i sociala medier, säger Jenny.
JENNY RED HÄR PÅ 00-talet och tog examen från ridgymnasiet (utbildning genom nuvarande Fjällgymnasiet) 2009. Efter några år i bland annat Uppsala, kom hon till Svenstavik igen när första barnet var på väg. Frågan om att ta över ridverksamheten kom lägligt efter mammaledigheten. Som utbildad inom hästsport med inriktning på unghäst har hon nu en 75 procentstjänst som ridskolechef med 25 procent av tiden till egen verksamhet: att rida in privatägda unghästar. Två ridlärare till tar hand om den ökande skaran ryttare.
– Intresset bland vuxna som ridit förut men vill börja igen är väldigt stort. Många har haft egen häst men har inte tid eller plats för en egen längre, då är det perfekt att rida hos oss. Även knatteryttare på tre till sex år är en stor grupp och vi har kö in till ridskolan.
VERKSAMHETEN HAR anpassats efter de nya behoven. Vuxna vill gärna mer spontant komma och rida med flexiblare tider, inte binda upp sig till samma tid varje vecka. Ett helgläger i augusti – tanthelg som Jenny lite skämtsamt säger – blev populär på en gång. 13 ryttare från hela länet får i dagarna tre rida och umgås, med möjlighet att bo på stallets övervåning om man har en bit hem. Föreningen har blivit bra på att känna behoven, hur vindarna blåser, och anpassa verksamheten därefter.
– Vi är verkligen måna om att alla ska känna sig välkomna och få ett bra bemötande här - och det har vi lyckats med. Hästsport kan vara lite snobbsport och så vill vi verkligen inte ha det här hos oss. Både jag och min kollega Ebba har sett den mindre öppna attityden när vi varit ute och jobbat i Sverige och Europa.
UMGÄNGET MED HÄSTEN och andra ryttare är kärnan i verksamheten. Hänget i stallet är en viktig tid och något Jenny själv minns tillbaka på med värme. Stallet var ett andra hem. Att rida här innebär också att man får ta hand om och vara med sin häst. Det är inte en färdigsadlad häst som väntar ryttarna när det kommer, ridning innebär att det ryktas och pysslas om också. Kärleken till hästen är viktig.
– Vi har en fin anläggning, hästarna går på lösdrift året om, vi har tre nya ligghallar ute och de mår väldigt bra. Vi har en ridhall vi kan använda på vintern och förhoppningsvis kan vi även bygga ut boendet här så vi kan ha fler läger och ridhelger där man bor kvar även på vintern.
DET FINNS FRAMTIDSPLANER. Men nu gäller det att ta hand om det som snabbt blivit så bra under 2021 och se till att förvalta den positiva vind som blåser i stallet.
– Vi hoppas också att vi kan få upp lite andra professionella tränare ibland, och kanske det bli ett samarbete med Fjällgymnasiet och en gymnasieutbildning igen, säger Jenny hoppfullt.
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.