Reko-ring Berg

Här handlas relationsmat

REKO-RING BERG är en köp- och säljplattform mellan konsumenter och lokala producenter i Bergs kommun, utan mellanhänder. Miljö- och klimatsmart, priserna ligger på ungefär samma nivå som i affären, men kvalitén är högre, maten färskare och bondens lön mer rättvis.

KRISTINA FORSBERG på Höglunda gård är en av de som varit aktiv sedan starten. – Via Reko-rings Facebooksida eller telefon beställer kunderna de produkter de önskar. Vi har sedan utlämning ojämna onsdagar. Då träffas vi producenter i Svenstavik och har utlämning till våra kunder, därefter plockar vi samman produkter som kunder beställt och kör åt varsitt håll. Leveranser blir då till Hackås, Myrviken, Åsarna, Tyskland, Rätan och Klövsjö.

FLERA AV PRODUCENTERNA har säsongsprodukter och därför varierar erbjudandet över året. Ibland deltar upp till 15 producenter, ibland endast sex-sju stycken. Och kunderna strömmar till även om Bergs kommun inte räcker fullt ut för producenterna.

– Många av oss finns också med i Reko-ringar i närliggande kommuner och det funkar bra. Initiativet är superbra och känns helt rätt i tiden vad gäller miljö och klimatsatsningar. Korta transporter, många producenter är miljöcertifierade, vi använder emballage utan plast och i vissa fall emballage som återlämnas mot deposition, säger Kristina.

VIA REKO-RING lär konsumenten känna sin mat och de som producerat den.

– Många ställer frågor och skapar relationer med oss som producenter vilket är fantastiskt kul. Relationsmat är framtiden! Extra roligt är det att ”utomsocknes folk” hittat oss. De som har stugor eller fritidshus i kommunen brukar handla när de är här, säger Kristina.

NÅGRA AV PRODUCENTERNA är Häävi Elaine, Kossan i Berg, Vällvikens Bondgård, NatCake Choklad & Tårta, Jämtfår och Höglunda gård. Alla producenter och hur du går till väga för att handla hittar du om du söker på "Reko-ring Berg" på Facebook eller håll koll i Bergsbladet där annonser med telefonnummer finns.

Hitta till Reko-ring Berg

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.