Rätan var rätt för Follingers

Maria och Bernt fick smak på Kojbyn och satsar nu helhjärtat på restaurangen, campingen och livet i Rätan

Maria och Bernt Follinger provade på att driva restaurangen i Kojbyn förra sommaren. De fick smak för platsen samt möjligheterna som gavs och sålde huset i Svinninge utanför Vaxholm för att satsa helhjärtat på restaurangen, campingen och ett liv i Rätan.

Det nya bageriet ska vara klart till sommaren 2023, men under 2022 har platsen redan gjort sig känd för sin omstart. En omstart signerad Maria och Bernt Follinger som precis flyttat upp till Rätan från Svinninge. Restaurangen vid E45:an strax norr om Rätan är värd en resa i sig.

– Det är verkligen svårt att veta hur många som kommer svänga in, men det blir fler och fler. Vi ligger bra till för både Vemdalsfjällens och Årefjällens turister, men det är också många från närområdet som kommer hit.

Inredning i trä och sten. En braskamin och stearinljus och stora fönster ut mot vattnet. Efter två års malpåse öppnades restaurangen igen sommaren 2022.

– Det började med att vi besökte kojbyn som gäster för några år sedan. Efteråt kände vi att vi skulle kunna tänka oss att driva ett likvärdigt ställe, berättar Maria. Vi har åkt på semester till Jämtland i 25 år, så vi har varma känslor för platsen sedan länge.

Ryktet om att den dåvarande ägaren av Kojbyn, Håkan Torén, sökte nya arrendatorer nådde deras öron för snart två år sedan. Maria hade skolat om sig från sjuksköterska till bagare och konditor i Stockholm samt på Eldrimner utanför Östersund, och var på praktik på Stenugnsbageriet i Klövsjö. Bernt hade inget som höll honom fast och redan sådda planer på att göra något ihop började gro. Sagt och gjort. Efter en lång kväll med diskussioner med ägaren var de alla eld och lågor över att prova.

Pendlade ett år

De pendlade till och från Svinninge under ett år medan de fixade inför öppningen sedan körde de igång verksamheten sommaren 2022. Mottagandet och responsen från invånarna i trakten gjorde satsningen mödan värd och snart kastade de ut krokar om ett mer permanent boende.

– Vi har under året fått många tips om hus som varit till salu, och till slut blev det den gamla prästgården i Rätan, säger Maria.

Bostaden i söder är nu såld – det är Rätan som är hemma. De är bara Maria och Berndt som sköter hela verksamheten, inklusive campingen, men de har också hittat personer i närområdet som kan rycka in i restaurangen när det behövs.

– Vi har alltid haft mycket att göra, högt tempo. Men det är en helt annan grej här än i Stockholm. Vi bor rakt över viken. Allt är nära. Lugnet och människorna här uppe gjorde att vi tog beslutet att flytta hit.

Rutin och nybyggaranda

Bernt är rutinerad efter 40 år i krogbranschen och tillför ett stabilt lugn. Maria har inte bara känsla för deg, utan även känslan för att ta folk och förmågan att hugga i, kombinerat med ett stor leende och en nyfiken inställning till allt som kan kastas över dem. Och hon får snart också glädjas över ett nytt bageri på gården.

– Vi kommer framförallt förse oss själva med bröd, det blir dessutom ett café vid stranden i sommar och det kommer gå att köpa med sig bröd härifrån. Så får vi se om det framöver går att sälja till butiker och närområdet i Rätan till exempel, berättar Maria.

Idéer och framtidstro saknas inte. Verksamheten förändras och utvecklas och öppettider varierar beroende på flödet av människor, högtider och beställningar. Ryktet om maten och allt positivt som spirar i Kojbyn sprider sig nu snabbt.

– Vi tror så mycket själva på det och glädjen bara i att vara här, det räcker länge. Bara ha den här platsen att jobba med är en enorm förmån, säger Bernt och sveper med armen över omgivningarna.

Follingers första år i Rätan:

Omhändertagna - av byn, kommunen och andra företagare i området

Fascinerade - av platsens skönhet i årstidernas skiftningar

Stolta - över att vi vågade bryta gamla mönster för att satsa på en nystart i livet

Läs mer om Follingers verksamhet på Kojbyn på deras hemsida follingers.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2023

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.