Peshwar vet allt om gärdsgårdar

Snickaren från Syrien hittade hem på Jämtgärsgård

Redan första dagen på Jämtgärsgård kände Peshwar Omar att han hittat hem, och nu drömmer snickaren från Syrien om att snart kunna köpa hus i Svenstavik till sig och sin familj – och på tomten ska han givetvis bygga sin egna gärdsgård.

– På den här sidan jobbar jag. På andra sidan jobbar min kollega. Peshwar Omar skrattar när han pekar för att visa vilken del av snickeriet som är hans, och att kollegan David helst ska hålla sig på andra sidan. Men gränserna på det lilla företaget Jämtgärsgård är egentligen inte så tydliga.

– Vi brukar skämta om att det här är min del. Jag trivs otroligt bra här och jag har jobbat med David sedan jag började. Han har lärt mig det mesta och vi förstår varandra så bra att vi vet vad den andre vill utan att vi behöver säga något, säger han.

PESHWAR ÄR KURD och växte upp i Syrien. Som statslös och utan identitetshandlingar var det inte givet att få gå i skolan, så redan när han var 12 år tyckte hans pappa att han skulle börja jobba. Efter några månader på en bilverkstad fick han börja på ett möbelsnickeri. Även om han var väldigt ung så kände han att snickeriyrket var rätt för honom.

– Meka med bilar var inte min grej, men att jobba med trä har jag gillat hela livet. Jag älskar hur trä doftar och det är ett mjukt material som du egentligen kan skapa vad som helst av, säger han.

VI SITTER I PERSONALKÖKET på Jämtgärsgård i Sandnäset. Peshwar häller upp kaffe och har dukat fram bullar. Ute är det aprilväder – först hagel, sedan snö, och så plötsligt sol. I maj 2018 klev Peshwar in här för första gången. Han hade fått en praktikplats via Arbetsförmedlingen.

– Jag förstod direkt att det här var en arbetsplats som skulle passa mig och att det var ett bra ställe med bra människor. De föreslog att jag skulle praktisera två dagar i veckan men jag ville vara här alla dagar, säger han.

DET TOG INTE LÅNG tid innan han blev erbjuden jobb och idag är han huvudansvarig för företagets produktion av grindar, och han sköter även smidestillverkningen och gör det mesta av målningsarbetet.

PERSWAR LÄMNADE Syrien 2012 och bodde tre år i Irak innan han flydde till Sverige med sin fru. Först bodde de i Åre och Åsarna, men när alla papper var klara valde de att bosätta sig i Svenstavik. Idag har familjen vuxit och de har tre barn.

– Jag tycker Svenstavik är en perfekt plats att bo på. Jag vill inte bo i någon stor stad. Jag gillar mindre ställen där mina barn kan leka ute och jag vet vilka de umgås med och att de är trygga, säger han.

I SYRIEN OCH IRAK jobbade han mest som finsnickare, med framför allt köksinredning. Han berättar att det trä som importeras dit ofta är från Sverige, vilket gjorde att han var van vid de svenska träslagen när han kom hit. Däremot hade han ingen aning om vad en gärdsgård var.

– När jag skulle hit på praktik försökte tolken förklara, men jag förstod inte riktigt vad det var, men nu kan jag verkligen allt om gärdsgårdar, säger han.

ATT SÅ FORT SOM MÖJLIGT få börja jobba i Sverige var viktigt för honom. Han menar att han aldrig haft lätt för studier och att lära sig svenska genom jobbet har fungerat bättre än att sitta i skolbänken.

– Jag har alltid haft svårt med skolan, så därför var det jättebra för mig att få komma hit. Här lär jag både känna folk och kan utveckla språket, säger han.

PESHWAR PENDLAR MELLAN Svenstavik och jobbet i Sandnäset varje dag. Just nu bor familjen i en lägenhet, men de letar efter hus och de vill gärna hitta något inne i samhället. Blir husdrömmen verklighet vet Peshwar redan nu två saker han vill göra.

– Jag skulle vilja ha en skoter. Att köra skoter är kul men bor du i lägenhet är det svårt att ha. Att kunna lasta skotern och ta med familjen ut i naturen ser jag fram emot.

– Sedan vill jag absolut bygga en gärdsgård. Det har jag redan planerat, säger han.

Läs mer om Jämtgärsgård

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.