Nystart för Johanna och Pensionat Helags

En lång kärlek till fjällen fick Johanna att ta steget och satsa på Ljungdalens anrika pensionat

Johanna Öhman vågade satsa på byns anrika pensionat. Hon är övertygad att Pensionat Helags har glansdagarna framför sig och beskriver Ljungdalen som ett Nangijala.

PENSIONAT HELAGS har varit en viktig samlingspunkt i Ljungdalen ända sedan det startades 1934. Pensionatet har upplevt både glansdagar och motgångar, och när Johanna Öhman, från Ljusdal, tog över som ägare 2021 var det en ganska sliten byggnad hon klev in i.

– Vi har verkligen bytt ut allt här. Nytt tak, ny fasad, och det mesta inuti har renoverats, säger hon.

Att Johanna skulle bli pensionatsägarinna i byn var långt ifrån planerat. Men hon upptäckte fjällen vid Ljungdalen redan för 30 år sedan.

– Då vandrade jag här mycket. Mitt första möte var som att komma till Nangijala och jag blev verkligen bergtagen. Miljön här är magisk.

SEDAN 2018 HAR hon haft ett enkelt fritidshus här och när hon och hennes syskon bestämde sig för att sälja familjeföretaget hemma i Ljusdal så fick hon plötsligt ekonomiska möjligheter att göra något helt nytt. Som av en händelse kom pensionatet ut till försäljning i samma veva.

– Trots att det såg ut som ett galet och kanske omöjligt projekt så har jag hela tiden haft stort stöd från alla jag känner, och jag har inte ångrat mig en sekund. Det har varit en otrolig resa och arbetet ger mig så mycket energi. Jag har skrattat varje dag sedan vi satte igång, säger hon.

SOMMAREN 2022 slog hon upp dörrarna till pensionatet och hade till en början lite enklare verksamhet med ”bed and breakfast” och kafé. Till vintersäsongen öppnade hon lite mer på riktigt, med matservering och nästan alla rum renoverade. Det har varit ett lärorikt första år.

– Jag kunde verkligen ingenting om att driva ett kök till exempel, men har haft hjälp av fenomenala anställda och lärt mig otroligt mycket. Det är otroligt kul att få kasta sig ut och lära sig nya saker. Nu när jag är lite äldre så är jag inte lika rädd för att våga testa, säger Johanna.

Att ha goda relationer med byborna är något hon prioriterat ända sedan start.

– Jag vill inte komma hit och tala om hur saker ska göras. Pensionatet är verkligen viktigt för Ljungdalen och har funnits här så länge. Att lyssna in och försöka förstå den kultur som redan finns är något jag vill vara noga med.

– Jag känner att jag blivit så otroligt väl mottagen och får så många hejarop, vilket är underbart.

Hon beskriver också en stor glädje i att få driva företag i Bergs kommun.

– Jag tycker det är en fantastisk kommun att ha företag i. Det är en kommun som vill mycket och jag upplever att de som jobbar i kommunen har ett stort engagemang, säger hon.

kvinna som står utanför en gul entrédörr men en hund som sitter på en fåtölj bredvid.

JOHANNAS VISION med Pensionat Helags är att skapa en varm och personlig mötesplats, dit både bybor och turister vill komma för att hänga. Hon har många idéer om hur pensionatet ska utvecklas. Bland annat vill hon skapa fler aktiviteter. En stor utmaning som hon ser är att under sommarsäsongen få gäster att stanna mer än bara enstaka nätter.

– De allra flesta kommer hit för Helags, vilket innebär att de sover en natt här, går till Helags och åker sedan hem. Det finns så otroligt mycket att se runt Ljungdalen, många fina dagsturer. Jag vill jobba för att fler upptäcker det och stannar mer än en natt här i byn.

HON SER SIN satsning i Ljungdalen som långsiktig. Under sommaren ska hon sätta igång ett nytt projekt, att bygga ett eget hus på en tomt hon köpt, så att hon kan få ett lite bekvämare boende än fritidsstugan.

– Jag är i mitt paradis och känner mig otroligt positiv. Jag ser stora förutsättningar för pensionatet och bara möjligheter. Att få vara med och bidra till utveckling här och få hänga med byborna, det är så coolt.

Läs mer om Pensionat Helags

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2023

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.