Bergsliv träffade fem företagare i Myrviken, alla kvinnor med olika bakgrund och åldrar, för att prata drivkraft och företagande. Och de är rörande överens. Frihet och flexibilitet är den största vinsten med att vara sin egen chef.
VI SES EN MARSKVÄLL i Sigrid Behms yogalokal mitt i Myrviken. Löftet om vår klirrar i den klara luften, och dörren till Sigrids NYG Studio står välkomnande öppen. Sigrid är 43 år och ursprungligen från Oviken. Efter 11 år i Stockholm som neonatal-sjuksköterska tröttnade hon på de dåliga arbetsvillkoren, utbildade sig till yogalärare och flyttade hem på samma gång. I november 2021 startade hon sin yogastudio.
EFTER EN STUND får vi sällskap av systrarna Sara Brattlin och Johanna Olofsson Dahlén, 27 och 32 år, från Myre. De hade bott på olika håll ett par år, både utomlands och i andra delar av Sverige innan de beslutade sig för att flytta hem – och det dröjde inte länge förrän de gemensamt startade salong Fjällklippet i Oviken.
EFTER DEM KOMMER Sofie Jacobsson, 32 år, som driver Ovikens möbeltapetsering. Även hon är från trakten, men efter att ha blivit utbränd på ett tidigare jobb började hon googla efter nya möjligheter. När hon såg en utbildning till möbeltapetserare slog hon till direkt – det stämde mitt i prick med hennes intressen och redan under utbildningens gång kunde hon starta sin nya verksamhet.
SIST KOMMER Sabina Eriksson, 32 år, från Mattmar men boende i Västeråsen.
– Jag startade eget 2019, då hade jag jobbat som mäklare i 6 år och var klar med att vara anställd helt enkelt. Jag ville stå bakom min produkt till hundra procent. Men också få en mer flexibel tillvaro, säger Sabina.
JUST FRIHETEN ÄR NÅGOT som ofta återkommer under kvällens diskussioner. Visst – den är förenad med mycket ansvar, och kräver ett stort inre driv – det säger sig självt. Annars skulle inkomsterna utebli. Men alla fem tycker fördelarna överväger.
– Det är jag som bestämmer när, var och hur jag vill göra jobbet. Jag kan ha flera uppdrag på gång samtidigt i verkstan, och bestämma vilket av dem jag vill arbeta med för stunden. Sedan är det också praktiskt att kunna styra tiderna efter barnen. Men det viktigaste är ändå att få jobba med det man tycker är roligt, säger Sofie.
Sabina instämmer och ger ett dagsfärskt exempel.
– Idag när det var så fint väder gjorde jag kväll vid lunchtid, tog skotern och hämtade min dotter på dagis. Den tiden kan jag jobba igen en annan dag. Friheten är viktigare än pengar, säger Sabina.
MEN ATT DRIVA EGET i Berg innebär också att ta vara på en tradition av eget företagande, och en känsla av ansvar – om ingen startar verksamhet händer det ju inte heller något i byarna.
– Att driva eget handlar också om att få landsbygden att leva. När jag var liten fanns det både matbutik, ”Brors diverseaffär”, en bank och ett videotek i Oviken. Det är något jag skulle vilja se igen, säger frisören Johanna.
– Vi skulle också behöva ett nätverk för kvinnliga företagare. Inte minst nu efter corona när informationsflöden och mun till mun-metoden avstannat en aning skulle det stärka oss. Det har gått lite trögt sista tiden, säger Johanna och Sigrid instämmer. Alla i gruppen känner till Ovikens företagarförening, men menar att det skulle vara nyttigt om företagande kvinnor själva kunde gå ihop, för att stötta varandra inom sina branscher.
NÄR HIMLEN UTANFÖR börjar mörkna flödar idéer och tankar. Sara, Sigrid, Sabina, Johanna och Sofie listar många outnyttjade möjligheter i kommunen, men en tydlig möjlighet sticker ut mest – och det är ett hotell. De menar att många turister efterfrågar boende när de vistas i trakten för att åka skoter eller fiska, liksom alla de som vill anordna olika evenemang. Just nu saknas det helt.
– Ett hotell skulle verkligen gynna bygden här oerhört. Det skulle öppna för fler event som till exempel bröllop, men också ge underlag för fler verksamheter, som en florist, säger Sara och Johanna.
SOFIE SER FRAMFÖR sig möjligheten att få inreda ett turistboende, och Sigrid menar att ett hotell också skulle innebära stora möjligheter för hennes verksamhet med till exempel yogaklasser för hotellgästerna. – Men vi som redan verkar här behöver också nå ut bättre så att fler nyttjar våra tjänster – det är många som inte vet vad vi erbjuder, säger Sigrid.
MÖJLIGHETERNA ÄR OÄNDLIGA, det står klart efter denna inspirerande marskväll i Myrviken. Frågan är inte om vi får se nya företagsskyltar lysa, utan när.
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.