Mer bus i Berg

2020 hade Bergs kommun den största befolkningsökningen på 30 år. Det innebär mer bus och fler avdelningar på kommunens förskolor

Bergs kommun hade 2020 den största ökningen av antalet invånare på 30 år! Den positiva befolkningstillväxten visar sig tydlig även i barnomsorgen, som utökar antalet förskoleavdelningar på flera orter.

– För Klövsjö, Myrviken och Hackås har det ökade barnantalet medfört ett ökat behov av nya förskolelokaler och vi har under senare år gått från en till två avdelningar i Klövsjö, fem till sju avdelningar i Myrviken och två till fyra avdelningar i Hackås. Vi kan se en fortsatt positiv prognos för dessa områden och även ökningar i Rätan, Svenstavik och Ljungdalen, säger Anneli Olofsson, utbildningschef på Bergs kommun.

DEN ÖKANDE TRENDEN verkar hålla i sig och även SCB:s statistik (Statistiska Centralbyrån) och prognosen för kommunen visar på ett ökat antal barn 0-5 år men även fler i åldrarna 6-15 år, det vill säga grundskolan.

– Det har gjorts ett fantastiskt jobb av personalen på förskolor och skolor där man är påhittig och flexibel med pedagogik för att få till så bra lösningar som möjligt ibland på kort tid, säger Anneli.

ETT UTMANADE och roligt prognosjobb förstås när siffrorna pekar uppåt, och där det gäller att få kontinuerlig information även kring allt som har med inflyttning och utflyttning att göra. Lokalfrågan för förskola och skola är en sak, men även behovet av utbildad personal kommer bli större.

– Trots den utökning som hittills har skett med fler avdelningar på förskolorna så ser vi ett fortsatt behov av lokaler. Om det dessutom kommer igång med bostadsbyggande enligt prognoserna så blir det troligtvis ett ännu större behov av platser framöver, säger Anneli.

Läs mer om Bergs skolor & barnomsorg

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2021

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.