I Västeråsen hittar Linda Rós Guðnadotter både lugn och inspiration till sina bilder. Kreationer som ofta är en blandning av fotografi och konst. Under 2021 fick hon ett kulturstipendium av Bergs kommun - för att hon inspirerar andra unga till att satsa på kreativt skapande i kommunen.
ÄNGAR, SKOGAR, FJÄLL och djur. Artister på urbana scener, liksom abstrakta motiv med människor och natur. Ibland montage, både digitala och fysiska. Allt ryms i Lindas kreativa fotografering.
– Det är roligt med alla möjligheter i foto, att få blanda och skapa sitt eget uttryck, säger Linda Rós Guðnadotter. Förut tyckte jag efterbehandling av bilderna var det tråkiga, nu är det nästan det som är roligast, vad man kan göra efter att bilden är tagen.
HON HAR GÅTT den ettåriga fotolinjen på Gotlands folkhögskola i Hemse, men konst, kultur och bild har alltid funnits i barndomshemmet i Västeråsen. Förmågan och önskan att hitta kreativitet i olika former är stark i familjen. Hennes båda bröder, storebror Ísak och lillebror Óskar, är även de aktiva inom konst, musik och foto.
– Pappa fotograferar han också och vi har flera andra kreatörer i släkten. Det har alltid funnits målarpennor, papper och musik här hemma. Lite kaosartat ibland förstås, säger hon och skrattar.
DJUREN ÄR OCKSÅ väldigt närvarande i Västeråsen. Islandshästar har engagerat hela familjen länge och Linda Rós tävlade tidigare i islandshästridning. Priser och medaljer fyller väggarna i vardagsrummet. – Djur är viktigt för mig, det har jag nog känt extra mycket när jag inte bott hemma. De ger ett lugn.
DET SMYGER RUNT ett antal katter i huset och på gården. Det hörs ett avlägset galande från en tupp. Oftast är det full fart när alla hästägare är i farten, både den egna familjen och de som har sina hästar här.
LINDA RÓS OCH HENNES föräldrar följs ofta åt, även på arbetstid då de jobbar på samma skola i Orrviken. Fotouppdragen får gärna ta mer tid - men ekonomin kräver andra jobb, just nu som resurs i en mellanstadieklass.
– Det är bra att ha olika saker att göra och det är inte bara foto som intresserar mig. Jag kan tänka mig att jobba som biolog eller lärare också. Foto- och bildlärare kanske! Nu har jag sökt konstskola och kommer jag in blir det tre år i Umeå. Annars blir det något annat.
PÅ BORDET HAR HON tagit fram sina senaste projekt. Det är fotografier som printats negativt på overhead-papper och sedan belysts med solljus på kemikalie-penslade papper och tyger. Duken har kompletterats med textil och stygn för att på så vis få ett nytt uttryck. Grundtekniken kallas cyanotypi, och ger precis som namnet antyder ett cyanblått tryck. – Det var idéer som jag fick via ett instagramkonto nu under vintern. Det är roligt att utvecklas och fotografi är så brett att det alltid går att hitta på något nytt. För mig är det bra att inte fastna i något specifikt allt för mycket.
ÄVEN OM LINDA gärna söker nya vägar i sin konst, så har Västeråsen och trakterna i Jämtland en speciell plats i hennes hjärta. Naturen runt gården och fjällen kring Arådalen och Oviksfjällen vill hon inte vara utan. Linda Rós vill gärna visa andra att det går bra att vara konstnär och satsa på kultur, även här.
– Många tror att man måste ner till Stockholm eller storstäderna för att jobba inom konst men jag tycker att det finns plats för det här också. Det har hänt mycket på kulturscenen i Jämtland de senaste åren. Jag har en liten dröm om en studio och ateljé, men som ett konstkollektiv.
23-ÅRINGEN HAR inte bråttom. Vägen framåt är inte rak och resan är viktigare än ett tydligt slutmål. – Det kan vara svårt att livnära sig helt på foto, och det är inte det viktigaste. I så fall vill jag att det ska finnas de som gillar det jag gör, inte att jag måste göra det andra gillar.
”Linda Rós Guðnadotter vill ge inspiration till att det är möjligt att skapa unika saker och konstverk med ett eget uttryck oavsett bostadsort, att det lönar sig att aldrig ge upp sin dröm. Att ens geografiska plats inte ska begränsa den kreativa processen är något hon tror att hennes skapande kan bidra med till andra ungdomar och barn kommunen.”
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.