Mikael Bohman är mellanstadieläraren med ett stort hjärta för Berg. Präglad av en uppväxt där föreningslivet och ideella ledare hade stor betydelse brinner han för att Hackås ska vara en levande bygd för alla.
LÄNGDSPÅR, VANDRINGSLED, pulkabacke, konstgräsplaner. Mikael Bohman har ett finger med i mycket som händer i Hackås. Han är en föreningsmänniska i själen och personifierar begreppet ”eldsjäl”.
DRIVKRAFTEN OCH VILJAN att göra något för framför allt den unga generationen kan spåras tillbaka ända till Mikaels egen uppväxt. Med en ensamstående mamma och inte helt enkla familjeförhållanden hittade han tidigt tryggheten i föreningslivet.
– De ledare jag mötte betydde otroligt mycket för mig som ung. Utan dem hade mitt liv kunnat se helt annorlunda ut, och för mig har det blivit en drivkraft att jag vill ge tillbaka lite av det jag fick då, säger han.
HACKÅS HAR VARIT Mikaels hemby sedan 15-årsåldern och han satt med i styrelsen i idrottsföreningen första gången redan som 18-åring. Genom åren har han på olika sätt varit engagerad i många av byns föreningar. Hans mål är alltid att skapa förutsättningar för mötesplatser, spontanidrott och friluftsliv.
– I en by utan affär är andra mötesplatser oerhört viktiga, och idag när många unga blir sittande framför skärmar behövs platser som kan inspirera till rörelse utan att det måste vara organiserade aktiviteter, säger han.
MIKAEL UPPLEVER att föreningslivet och idrottsplatser i en by som Hackås idag konkurrerar med närliggande orter på ett annat sätt än tidigare. Förr deltog barn på de aktiviteter som fanns i byn, idag är föräldrar beredda att skjutsa till närliggande aktiviteter om det behövs. Enligt honom är det därför extra viktigt att de idrottsanläggningar som finns i byn håller hög klass, både för att få byborna att nyttja dem och att locka fler att besöka Hackås.
HAN NÄMNER SKIDSPÅRET som exempel. Under många år var underhållet undermåligt. Men för några år sedan satsade kommunen på ny belysning och byborna slet för att röja, bredda och jämna till spåret. Det gjordes även i ordning en stor parkering, öppnades en värmestuga och sattes upp en grillkåta.
– Enligt min mening ska du inte behöva ta bilen flera mil för att åka skidor om du bor i Jämtland. Det är viktigt för miljön. Dessutom ska våra anläggningar vara tillgängliga för alla, därför har vi till exempel även en del vid sidan av spåret som du kan promenera på, säger Mikael.
HAN ANSER ATT idrottsanläggningar så långt det går också ska vara gratis, och han har lärt sig att det inte behöver vara så svårt med finansiering som många tror. Bland annat hyllar han kommunen för att de är på tårna när föreningslivet hör av sig.
– Kommunen är väldigt duktiga på att hjälpa till med kontakter och tipsa om var du kan söka stöd eller få bidrag. Sedan tror jag en nyckel är att se till att många är med och bidrar med mindre summor än att tro att det går att lösa allt med en stor investerare, säger han.
BERGFAST, SVENSKA KYRKAN, regleringsmedel, idrottslyftet och Leader är några av de möjligheter till finansiering som Mikael nämner, men han undviker så långt det går att fråga företagarna i byn om medel.
– Det är lätt att det är första tanken när en förening behöver pengar, men de flesta företagare här är ju småföretagare och sitter inte på en massa extra kapital. Då tycker jag hellre att företagarna kan hjälpa till med praktiska saker, som att till exempel låna ut en maskin, säger han.
DET ÄR INTE BARA PÅ fritiden Mikael brinner för barn och ungdomar, det är även hans yrke. I över 30 år har han jobbat som mellanstadielärare i Myrviken. Att han större delen av dagen står inomhus i ett klassrum gör att han helst vill vara ute och jobba med kroppen när han är ledig.
– Jag har visserligen suttit med i olika styrelser genom åren, men framför allt gillar jag det praktiska arbetet och att få jobba tillsammans med andra.
ATT FÅ MÄNNISKOR ATT engagera sig och hjälpa till tror Mikael mycket handlar om personliga kontakter och att få folk att känna att de behövs och kan bidra.
– Att bara lägga ut en allmän förfrågan på sociala medier tycker inte jag fungerar så bra. Det är bättre med en personlig förfrågan, då brukar de flesta vilja vara med. Dessutom är det bra att ha ganska korta arbetspass, med paus för fika. Det är viktigt, säger han.
ETT EXEMPEL PÅ HUR engagemanget i en förening kan växa är Hackås skoterklubb, som gick från 45 till 300 medlemmar på kort tid. Förklaringen: klubben blev en angelägenhet för alla i byn, inte bara skoteråkare. Behovet att restaurera skoterlederna har funnits länge, men resurserna har saknats. När byborna bestämde sig för att se det i ett större perspektiv hände något.
– Istället för att bara tänka att skoterleden ska vara till för skoteråkare så har vi också gjort den till en vandringsled på sommaren, vilket gör att den används av fler och året runt, säger Mikael.
BYSTRÅKET, SOM LEDEN KALLAS, har skapats i samverkan både med andra föreningar och skolan. På samma sätt har skoterklubben med idrottsföreningen och hembygdsföreningen även skapat en pulkabacke.
– Samarbete mellan föreningar är otroligt viktigt, att inte bara se till den enskilda föreningens intresse utan hur vi kan skapa något som kan fylla flera syften, säger Mikael.
Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.