Generationsskifte skapar också nya hus

Sven-Erik och Monica Freskgård byggde nytt när den yngre generationen ville ta över jordbruksfastigheten

PÅ LÄGDAN MED BÄSTA utsikt över Storsjön och Oviksfjällen bygger Sven Erik och Monica Freskgård ett nytt bostadshus. Till sig själva, på egen mark. Det är generationsskifte på gång på jordbruksfastigheten och det är yngste sonen med fru som ska flytta in och driva jordbruket framöver.

En flytt till lägenhet var inte att tänka på, de vill av många anledningar vara kvar på gården och nära familjen.

– Att vi ”flyttar” på oss och ungdomarna flyttar in i vårt hus har mycket att göra med att fastigheten ska vara intakt, och jag tycker det är så väldigt kul att vi får hit ungdomarna som tar över. De har tidigare bott i Umeå och Östersund men nu kommer de tillbaka till Östnår, säger Sven-Erik.

SVEN ERIK HAR SJÄLV jobbat med fastigheter inom kommunen så han har god kännedom om processerna och tycker inte att det varit krångligt.

– Men mitt bästa tips är väl framför allt att vara tydlig i sin framställning kring vad man vill göra, då är det lättare för dem som ska behandla förhandsbeskedet. Hela processen från att de bestämde sig till att bygget är igång har inte tagit mer än ett och ett halvt år.

– Det går fantastiskt bra. Det ska vara inflyttning i september, säger Sven Erik som själv är med och gräver och bygger sitt projekt.

Läs mer om lediga tomter i Berg

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2021

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.