Gårdsliv i Hackås

Veterinären Åsa Vilson har hittat det bästa av två världar i Hackås.

Från Sollefteå via Köpenhamn och vidare till Hackås i Bergs kommun. Det är så vi kortfattat kan spåra Åsa Vilsons väg genom livet. Hon är veterinären som lever gårdsliv med pendlingsavstånd till både jobbet och fjällen.

Åsa Vilson har fullt upp. Nio små vita huliganer ser till att hon har något att göra hela tiden. Men det stora lasset drar såklart deras mamma, den engelska settern Myran. Alla valpar har köpare och till påsk flyttar de, förutom en som Åsa ska behålla. Då kommer hon ha sex hundar totalt att träna inom hennes stora intresse – fågeljakt. Förutom hundarna delar hon livet med två hästar, ett gäng höns, några får och katter. Hennes stora passion för djur råder det inga tvivel om. Hon jobbar dessutom som veterinär i Östersund, dit hon tycker det är smidigt att pendla.

kvinna som sitter på marken och håller i några vita hundvalpar

Foto: Sandra Lee Pettersson

– Det tar ungefär 30 minuter från dörr till dörr att köra till jobbet. Det är få personer i landet som har kortare restid än så. Du tar dig inte långt på en halvtimme i en större stad med trängsel och bilköer. Jag gillar den där tiden i bilen när jag kan släppa arbetet och varva ner, berättar hon.

Åsa beskriver sitt vuxna liv som kantat av flyttkartonger. Hon var ständigt på väg och hade ingen fast punkt. Hon är född i Sollefteå och har sedan passerat både Umeå där hon växte upp och Köpenhamn där hon studerade till veterinär. När studierna började lida mot sitt slut var längtan efter fjällen för stark att värja sig mot och hon började blicka norrut. Lagom långt norrut och då föll valet på Jämtland.

– Jag ville bo med fjäll- och sjöutsikt och jobba på en större klinik. Jag plockade fram kartan på Hemnet för att se vilka hus som låg ute med pendlingsavstånd till Östersund och hittade den här gården i Hackås. Vid första besöket kände jag direkt att jag hittat rätt och sedan gick det fort. Jag var på visning på måndagen och skrev avtal på fredagen.

"Följ hjärtat och bara kör! Det vore tråkigt att sitta och ångra sig på äldre dar och fundera på hur livet hade kunnat se ut."


kvinna som bär hö i sin famn framför en rödmålad lada.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Målmedveten har hon alltid varit. På högstadiet fick hon i uppgift att skriva en bok om sitt framtida jag. I den stod det att hon skulle bli veterinär, bo på gård med hästar och hundar och ha lite betesmark. Nu står hon här, flera år senare och har uppnått alla sina mål.

– Följ hjärtat och bara kör! Skulle du inte trivas på en plats du bor på kan du alltid flytta. Det vore tråkigt att sitta och ångra sig på äldre dar och fundera på hur livet hade kunnat se ut. Ingen annan kommer ändra på din situation, det är upp till dig.

Bara 40 minuter från dörren har hon fjällen som hon gärna utforskar från hästryggen eller tillsammans med hundarna. Hennes gård ligger perfekt placerad i mitten på kartan med närhet till både arbetsplatsen och fritidslivet. Det går också snabbt att ta sig söderut till syskonen i Stockholm när hon vill det.

– Om tio år kommer jag bo kvar här och leva ungefär som nu tror jag. Jag tycker om variationen mellan att jobba som veterinär och kirurg i kombination med att bo på gård och snickra mycket. Jag gillar det där finliret och att jobba med händerna.

kvinna som står framför rött hus och ger mat till några får.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Följ Åsa på Instagram

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.