Fiskeguiderna står redo inför sommaren

Strandgården i Hoverberg huserar fiskeentusiaster

I DET GAMLA APOTEKET Svanen i Hoverberg, numera Strandgården, huserar de nyutbildade fiskeguiderna Niklas, Emil, Anton och Erik. Det 140 år gamla huset har fått sig en varsam renovering av Niklas Öst och hans syskon med respektive samt mamma Märit, som under våren 2022 öppnade Strandgården som bed and breakfast.

– Vi hyr ut bäddar till fisketurister och andra som önskar bo. Är man ett större sällskap hyr vi ut hela huset och då får man sköta sig själv om man vill. Vi håller såklart gärna i fiskeguidning för gästerna, säger Niklas Öst.

NIKLAS HAR TILLSAMMANS med sönerna Emil och Anton gått Bergs kommuns guideutbildning, en satsning som hållit på sedan hösten 2020. Förutom Niklas och hans söner är även Erik Danielsson en av fiskeguiderna på Strandgården.

– När vi startade vår fiskeguidekurs anmälde sig 20 personer och elva har slutfört utbildningen. Det har varit både fysiska och digitala träffar där vi bland annat gått igenom fisket, allemansrätten, vatten, natur och värdskap, säger Conny Elf ansvarig för utbildningen på Bergs kommun.

IDAG HAR FISKEGUIDERNA i kommunen börjat paketera sina produkter och på så vis hoppas de få fler bergsbor och turister att hitta den passion de själva har för fisket. Alla guider på Strandgården har förstås sina favoritplatser för fiske.

– Ljungan i Storhallen är ett roligt ställe för där kan du fiska allt; abborre, gädda, harr, öring och sik, säger Niklas.

– Näkten är riktigt bra. Där får jag ofta mycket harr när jag går längs stranden i någon vik och kastar. Jag har också pimplat röding i Näkten, säger Emil.

– Fisket i Storsjön är också bra. Det blir ofta med båt på sommaren och pimpling på vintern, säger Anton.

ALLA SER NU fram emot att komma igång och guida gäster till bra fiske, få visa upp det de själva älskar att göra och få se andra kroka sin första fisk.

– Förra året arrangerade vi ett fiskeläger för ungdomar som blev fullbokat på några dagar. I år utvecklar vi det till ett vildmarksläger. Då blir det förutom fiske också skytte, artkännedom och andra saker som kan få ungdomar att bli intresserad av naturen som helhet, säger Niklas.

Tillgängliga fiskeplatser

NU FINNS 19 tillgänglighetsanpassade fiskeplatser i Bergs kommun. De är utspridda över hela kommunen och listade på siten fiskaiberg.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FISKEPLATSERNA passar även för de som har funktionsvariationer, som har svårt att gå och de som har barnvagn eller rullator med sig.

Läs mer om Strandgården

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2022

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.