Familjen Åkerblom sökte lugnet i Klövsjö

Möt Stockholmsfamiljen som flyttade till sin fjällstuga under pandemin.

Familjen Åkerblom tog tillfället i akt när pandemin slog till och flyttade till sin fjällstuga. Nu bygger de ut för att få plats med sitt permanenta liv. - Här upplever man årstiderna på ett helt annat sätt, man kommer närmare naturen med djur inpå knuten och barnens klasskompisar som har bondgård, säger mamma Lena. Familjen består av Lukas 12 år, Oskar 10 år och Viktor 7 år samt föräldrarna Lena och Henrik Åkerblom.

Varför flyttade ni till fjälls?

- Vi tröttnade på Stockholm, bilköer och Corona-pandemin. Vi hade just byggt klart vår fjällstuga och bestämde oss för att provbo här. Vi sökte, lugnet, naturen och tryggheten av en mindre by.

- Vi ville ha en trygg miljö och uppväxt för barnen. Här finns en by där många vet vem man är och bryr sig om varandra. Det är enklare att göra aktiviteter med barnen, att ta sig ut i skogen eller bara grilla korv nere vid tjärnen till middag en kväll.

Vad är största omställningen med livet på landet?

- Man måste planera och ha mer framförhållning när det gäller mycket, tex. Att köpa gympaskor till barnen, säger Henrik.

- Vi lägger pengarna på annat, i Stockholm kostade barnens fritidsaktiviteter hutlösa pengar men här kan de gå på flera idrotter till mycket lägre pris. Det beror bland annat på att kommunen gör mycket för barnen, bra stöd till idrottsföreningarna och Skistar som ger gratis liftkort till barnen som är folkbokförda i Bergs kommun. Här tränar barnen fotboll, alpina skidor, padel och golf och betalar bara ca 200 kr i medlemsavgift/förening.

Foto: Privat

Har det funnits några utmaningar?

- Det var lite svårt att komma in i samhället då vi flyttade upp mitt under pandemin men både jag och Lena är ledare i Klövsjö Alpina och Lena även i fotbollen. Så man bygger ett nätverk via barnen. Sen är det lite mer omständligt att besöka till exempel tandläkaren tio mil bort, men man vänjer sig. En nackdel är de höga bränslepriserna och att leveranstiden på elbil är lång, säger Henrik.

- Barnen har saknat sina vänner hemma, men hörs med varandra via sociala medier. Många av kompisarna finns i Huddinge skidklubb som kommer upp och tränar under vinterhalvåret och då träffar vi dem.

Hur upplever ni arbetsmarknaden i länet?

- Arbetsmarknaden är begränsad men vi har fått jobb trots att vi har nischade arbeten, säger Henrik. Han jobbar på distans som projektledare på Siemens, samma tjänst som han hade i Stockholm men nu har han hand om stora delar av Norrland som sitt område. Lena är ingenjör på sjukhuset i Östersund fyra-fem dagar i veckan. Även om Östersund ligger nästan tio mil från Klövsjö så är det samma pendlingstid till jobbet som Lena hade i Älvsjö.

Berglivs tackar för pratstunden och hälsar familjen Åkerblom och alla andra nyinflyttade varmt välkomna till Bergs kommun!

Text: Fjällbyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.