Energiknippet i Handsjöbyn

Jenny Lindblad är sexbarnsmamman och hälsoinspiratören med många järn i elden.

Sexbarnsmamman Jenny Lindblad i Handsjöbyn har energi som få andra. Under sin mammaledighet, som varit i närmare tolv år, har hon utvecklat sitt intresse för hälsa, rörelse och motion. Lärartjänsten är uppsagd och yogastudion vid sjön är precis klar. Men hälsoinspiratören har fler järn i elden.

VARANNAN LÖRDAGSMORGON är det yoga med frukost i bystugan i Handsjöbyn. Nio personer har tagit sig hit för att vara med på yogaklass med start 07.30. Till och med Christina från Ånge. Det känns självklart att klassa Jenny Lindblads lördagsmorgnar som populära, när det finns de som åker 14 mil för att vara med.

– Allt började under en av mina föräldraledigheter, säger Jenny. Jag har alltid varit intresserad av friskvård och hälsa, det startade med mammaträning och sedan har det bara blivit mer. Nu har jag precis gått en kurs i lymfmassage.

JENNY OCH MAKEN Martin har sex barn så Jenny har varit föräldraledig i ”typ, 12 år”. Yngsta barnet Hektor är snart tre år. Äldsta sonen Manfred är 12 år. Lägg till fem hundar, en camping och såg - samt byggfirma, där Jenny sköter mycket av det administrativa. Under våren har Jenny och Martin även tagit emot två ukrainska familjer som bor i var sitt hus på gården. Genom dem har Jenny också blivit engagerad i att få hit fler familjer, samlat kläder och jobbat för att alla ska få en bra tillvaro - trots allt det hemska som händer inte så långt härifrån.

– Genom att hjälpa sin nästa får jag mycket tillbaka själv, säger Jenny. Vi lär oss av de som kommit hit och vad de berättar. Barnen leker med varandra och Olesia, en av kvinnorna som kom hit från Ukraina, håller i gymnastik för barnen i bystugan.

kvinnor och barn som står samlade kring en snöskoter.

Jenny Lindblad har sex barn, här tillsammans med några av de ukrainska familjemedlemmarna familjen Lindblad välkomnat.

RÖRELSE FÖDER rörelse säger Jenny, och det verkar bara bli mer och mer. Utöver rollen som yogainstruktör håller hon också i styrkeklasser, somamove och seniorgympa i Bystugan. Springer gör hon ändå mest för sig själv, som i en egen liten bubbla i naturen.

– Alla träningsformer kompletterar varandra. Man ska ha en ”go’ känsla” när man går härifrån, oavsett vilket pass man går på. Yoga exempelvis ska inte vara prestige. Känslan är viktigast, inte hur du utför rörelsen.

JENNY, MED INSTAGRAM-KONTOT ”Smidig och stark”, kallar sig hälsoinspiratör. Här lägger hon också ut en hel del övningar för att börja dagen med, ibland från garaget, ibland ute i naturen. Friskvård och träning är en hobby som blivit lite mer. Hur mycket mer det blir är svårt att säga.

– Jag är väl ändå mest mamma och hemmafru, säger hon och skrattar.

FÖRKLARINGEN LIGGER i att hon gör mycket hemifrån och Jenny är ofta hemma när barnen tar bussen till skolan, och även när de kommer hem. Att hon sedan är borta lördagmornar eller kvällar gör ändå att det blir lite gnälligt bland barnen ibland.

– Men de förstår nog inte hur mycket deras mamma är hemma egentligen. Och Martin brukar säga åt mig att sticka ut och träna ibland för att jag ska få vara i min egen energi. Han vet hur mycket det betyder för mig.

kvinna som sitter i yogaposition och ler.

BYSTUGAN I HANDSJÖBYN har varit en stor tillgång, både för Jenny och alla andra i byn. Till sommaren ska även studion nere vid sjön, precis nedanför gården, vara klar och bli ett nytt centrum för Jennys verksamhet.

– Visst vill jag säga upp mig från mitt liv ibland, säger hon och skrattar. När ungarna drar in lera, hundarna tappar päls och det är kaos överallt. Men lera torkar, ungar växer upp och hundar slutar tappa päls.

ATT VARA MAMMA till sex barn är ändå inte så svårt, tycker hon. Snart är ”föräldraledigheten” slut men lärartjänsten hon haft på Rätans skola har hon sagt upp sig ifrån. Framöver får engagemanget med träning och hälsa ta all den tid det behöver. Trots att hon inte marknadsfört sina klasser har hon ändå så pass mycket jobb med det att det går jämt upp.

– Vi ska nog klara oss även om jag inte drar in så mycket pengar på min verksamhet än. Vi bor billigt, har älgkött i frysen och potatis i skafferiet, säger Jenny och skrattar. Vi har inga dyra vanor och gillar att vara hemma hela familjen. Tur att vi bor på en så fantastisk plats!

kvinnor som står lutad mot en vägg och tittar ut genom stora fönster mot en sjö.

Den nybyggda studion nere vid sjön är ett nytt centrum för Jennys verksamhet.

Läs mer om Jenny

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2021

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.