Bergs IK har spelare från alla hörn

"Det är ändå något speciellt att vara här på udden"

Sen höstkväll på Galhammaruddens fotbollsplan. Matilda kommer med cykel, men de flesta skjutsas med bil till träningen. Det är långa avstånd för många i laget. Spelare från Glen, Klövsjö, Hackås, Svenstavik, Myrviken och Myssjö är representerade

– Det är nog nästan hela kommunen i det här laget, inte Rätan just nu då, men i övrigt, säger Gustav Edström som är en av tre tränare.

Tillsammans med Björn Magnusson och Ola Rörbon tränar han för dagen ett decimerat lag. Början på skolterminen innebär många förkylningar och avhopp på dagens samling. Men stämningen är god ändå.

Bergs IK fotboll

– Det är ändå något speciellt att vara här på udden. Gräsmattan lades 1952 och det är samma fortfarande. Här har storheter som Gunnar Nordahl spelat fotboll, och Abba var här 1973 innan de slog igenom stort, säger Ola Rörborn.

Det märks på tränarna att platsen är av stor vikt. Om 15-åringarna känner samma glöd för platsen är oklart. Men de är nöjda ändå. Gräset och planen är i väldigt fint skick. Vackert belägen på udden i sydligaste spetsen av Storsjön.

– Det är roligt att spela ihop, göra något, vara ute. Alla i min familj har spelat fotboll så det blev så för mig också, säger Mira Hägred som spelat fotboll i tio år.

Bergs IK Fotboll
Bergs IK Galhammarudden

Samarbetet mellan Myssjö-Ovikens IF och Bergs IK har skapat möjligheter för 15-åringarna att få ihop ett lag och spela matcher. Här hjälps de åt för att skapa aktiviteter, och ledarna är nästan alltid föräldrar till de som spelar.

– Det hänger ”tyvärr” ihop med det och det är väl lite sårbart eftersom föräldrar slutar då deras barn slutar. Just i 15-16 årsåldern är det mycket tapp. Men det går i cykler. Nu är det andra åldersgrupper i Berg exempelvis som har många spelare, säger Gustav Edström.

Grundtanken är inte att fostra stjärnor utan att ge ungdomarna en meningsfull och aktiv fritid. Träningarna sker på både Åsvallen i Kövra och Galhammar i Svenstavik för att sprida ut resorna lite mer demokratiskt i laget. Två kvällar i veckan, och matcher på det.

Bergs IK Galhammarudden

– Det är ju tur att Gustav fick en sladdis och fortsatte som tränare, säger Ola Rörborn som tillsammans varit tränare i närmare 13 år.

Än håller takterna och alla tre tränarna rycker in som målvakter och utespelare för att fylla upp laget när det är dags för en avslutande träningsmatch innan solen går ner.

– Det är väl vissa övningar som går lite trögt nu för tiden, men det går fortfarande att spela fotboll, säger Ola Rörborn och skrattar.

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.