Avfallsstrateg tog steget till Hackås

För Robin Loo var det ett strategiskt beslut att flytta till Hackås

MATAVFALL, SORTERING, tidningsbehållare och sopkärl är något de flesta ägnar så lite tanke åt som möjligt. För Robin Loo, avfallsstrateg på Vatten och Miljöresurs, är det en intressant bransch och en viktig del av både kommunens, regionens och Sveriges utveckling.

– Det händer väldigt mycket när det gäller sopsortering och avfall just nu. Jag gillar komplexa frågor, säger Robin som tidigare jobbat med förpackningsåtervinning och miljöfrågor i Stockholm och Östersund.

TJÄNSTEN SOM avfallstrateg lockade även familjen att flytta från Östersund till en villa i Hackås för två år sedan. På Robins skrivbord i Hackås IT-gård, där Vatten och miljöresurs har flera kontorsplatser, ligger just nu ett beslut om tidningsåtervinningen som ska bli en kommunal angelägenhet i hela landet. Till årsskiftet ska logistik och distribution fungera i kommunens regi.

HELHETER OCH STÖRRE frågor kring avfallshanteringen är roligast att jobba med tycker Robin. Insamlingen av matavfall är också ett rykande färskt exempel. En ny rötgasanläggning i Östersund ska om tre år ska ta hand om kringliggande kommuners matavfall, bland andra Bergs kommun, för rötning som det blir fordonsgas och gödsel av.

– Det här är ett exempel där vi gör ett bättre jobb regionalt än kommunalt, säger Robin. Hantering av matavfall på kommunal nivå blir en för stor investering för små kommuner, då är det bättre att vi hjälps åt.

Läs mer om Vatten & Miljöresurs

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2021

Är du nyfiken på ett liv i Berg? Vi hjälper dig ta steget!

Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.

Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.

Klicka här för kontaktinfo till inflyttarservice

Logotyp för Region Jämtland Härjedalen

Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.