Wikners i Persåsen

Familjeföretag i generationer med passion för trä

Unika och handgjorda väggpaneler i trä skapade på beställning från kunder i hela Sverige är bland annat vad som idag levereras mest från Wikners i Persåsen. Men om vi backar de ärofyllda 50 åren som företaget kan lägga till handlingarna så är det blåvedslampan, som grundaren Leif Wikner tog fram på 70-talet, som tidigare varit storsäljaren.

– VI HAR ALLTID utvecklats och haft ett varierat erbjudande, men vårat fundament har alltid varit vår passion för trä. Det var så pappa Leif startade och det är så vi driver företaget än idag, säger Mattias Wikner som idag är vd på Wikners i Persåsen.

Förutom träförädling finns både hotell, vandrarhem, konferens och restaurang hos Wikners. Intäktsmässigt är träförädlingen och upplevelsebiten ungefär lika stora.

– Men vårt hjärta ligger i att förädla trä, att skapa konstnärliga föremål och lösa kvalificerade inredningsuppdrag. Där hittar ni vår själ. Men att få berätta om det och visa hur vi jobbar, det har blivit en stor reseanledning, säger Mattias Wikner.

Lärarpar blir träförädlare

Leif och Margith var på 60-talet båda lärare. Leif som alltid haft ett intresse för trä nyttjade Myssjö skolas slöjdsal på eftermiddagarna och just den här dagen upptäckte han ett skönhetsfel i sin skapelse. En blånad i den furuplanka han experimenterade med.

– Naturligtvis tänkte jag omedelbart kasta det misslyckade experimentet in i slöjdsalens brinnande kamin. Men där och då såg jag hur skivorna genomlystes av lågornas sken från kaminen och blåvedslampan var född. Jag började medvetet med naturens hjälp att odla Blånadssvampen för att få tillgång till det blånade materialet, berättar Leif Wikner.

1969 startade Leif Wikner verksamheten med sin hustru Margiths goda vilja och med henne som försörjare av familjen. Det går bra, intresset för Leifs hantverk och den kunskap han besitter inom skog, kultur och natur får besökare att strömma till Persåsen. Redan efter tio år kan det lilla företaget räkna till 32000 besökare per år.

Familjeföretag i generationer

Familjen Wikner består av Leif och Margith och deras fyra söner där alla varit engagerade i företaget. Sedan slutet av 80-talet har mellansönerna David och Mattias arbetat aktivt i företaget med fokus på inredningsuppdragen medan pappa Leif fortsatt med den mer konstnärliga träförädlingen. Äldsta brodern Joakim Wikner är styrelseordförande för bolagen, och yngsta brodern Mårten Wikner är fotograf och marknadsförare.

– Pappa brinner för trähantverket och håller oftast i våra guidningar och har gärna hand om konferensaktiviteterna i verkstan. Han har dessutom ägnat mycket tid åt sitt senaste projekt TIMEforTELLUS, där han vill missionera kring hur skört det klot vi lever på är och skapa uppmärksamhet kring det problemet. Mamma brukar jobba i receptionen och jag tror det är ett bra sätt för dem att hålla sig vitala att finnas med i verksamheten och det här är ju deras livsverk som vi nu för vidare, säger Mattias Wikner.

Unika på träförädling

Det är få företag i länet som förädlar trä, detta trots att Jämtland har stor tillgång på skog och en utbredd träindustri.

– I dag sågas virket i länet, och i bästa fall, hyvlas det plankor. Tänk om fler skulle förädla, det skulle ge länet högre intäkter och ökad sysselsättning. Våra träpaneler är en typisk sådan förädlingsprodukt som vi vill satsa ännu mer på, säger David Wikner.

Han syftar på rustika furupaneler och coola laserade granpaneler som signalerar naturmaterial och som får en modern och avskalad känsla. Panellösningarna tas fram för både Stockholmslägenheter och fritidshus i fjällen. Grundmaterialet köps in från de lokala större skogsbolagen Rödins i Skanderåsen, Gällö Såg och SCA och Wikners använder till 99,5 procent jämtländskt trä.

Bred verksamhet

Från blåvedslampans födelse fram till idag har Wikners utvecklats. Det började med större verkstadsutrymmen och vakuumtorkningsanläggning för virke sedan har det rullat på med kaffestugan ”Blå Lampan”, stugby, STF-vandrarhem, större utställningslokaler, hotellrum inredda i ”Skogens olika trädslag”, restaurang samt lokaler för bildspel, guidningar och konferensverksamhet.

– Hade vi startat verksamhet idag hade vi möjligen inte satsat så brett, och det är fortfarande träförädlingen som är ”den röda tråden” för oss, säger Mattias Wikner.

Våga tänka lokalt

Glädjen i att blicka tillbaka ligger framförallt i medarbetarna. Det är säkert hundra personer som haft sitt första jobb hos Wikners i Persåsen och Mattias ler när han tänker tillbaka på alla fantastiska människor som funnits på plats och gjort sitt allra bästa genom åren.

– Jag tycker det är så härligt att se när människor växer och tar egna initiativ. När de sedan väljer att sluta hos oss är det så klart tråkigt men jag tycker också att det känns fint att se när våra medarbetare väljer att sluta för att de vill starta ett eget företag. Vi har ett tiotal som gjort det under åren, säger Mattias Wikner

Mattias Wikners tips för dig som företagare:

Med 50 år i bagaget har Wikners lärt sig mycket, vi frågar Mattias vilka råd han skulle ge till de företag i Bergs kommun som precis startat och är på väg att etablera sig?

  1. Tänk lokalt vid rekrytering. Hellre någon som brinner för det den gör och bor i bygden än ”rätt” utbildning.
  2. Våga nischa dig. Hellre vara smal i sitt utbud och inte gapa efter för mycket. Vi tackar nej till uppdrag som vi känner inte är lämpliga för oss.
  3. Våga gräva där man står. Alltså dra nytta av de människor, företag och råvaror som finns på hemmaplan.

Läs mer om Wikners på persasen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019