Storhogna Trähus AB

Husfabriken i fjällen

Efterfrågan på fritidshus i fjällen är fortsatt stor. Längs väg 315 mellan Klövsjö och Storhogna har en husfabrik startat. Målet är att tillverka ett 30-tal nyckelfärdiga och ett 100-tal stomresta hus per år.

– Vi vill göra det enkelt för de som vill bygga i området. Vi har sett att de som köper tomter av oss även vill ha hjälp med husbygget. Med lokal tillverkning kan de som bygger komma till fabriken och följa husbygget, välja fönster, dörrar, kakel och klinker och så vidare, säger Peo Conic, delägare i Storhogna Trähus AB som ägs tillsammans med Bengt Hamberg och Johan Hamberg som även är ägare till Storsjöhus.

Peo Conic är entreprenör och driver anläggningen Storhogna M samt är markägare i Storhognaområdet. Peo Conic äger via bolag totalt 750 hektar mark och har 500 tomter detaljplanelagda. Målgruppen för husförsäljningen är privatpersoner från framförallt Mälardalen och södra Norrland.

– Vi prioriterar kunder som köper tomter av oss. Till dem erbjuder vi nyckelfärdiga hus, det vill säga att vi sköter allt från byggstart till färdigt hus. I andra hand säljer vi stomresta hus för kunder som vill inreda själva och kanske redan har en tomt, säger Peo Conic.

Företagarvänlig kommun

Husfabriken Storhogna Trähus AB tillverkar ett tiotal olika husmodeller, från 70 till 180 kvadratmeter. Det är traditionella trähus med timrad panel som är anpassade till den detaljplan som kommunen tagit fram för området.

– Det har varit lätt att samarbeta med kommunen och kommunikationen har varit rak och snabb. Om inte Bergs kommun hade varit så företagsvänlig hade vi kanske inte vågat satsa på en husfabrik i det här området, säger Peo Conic.

Nya jobb

Företaget har idag åtta anställda och dessutom ett antal samarbetspartners som kompletterar när det är nyckelfärdiga hus. En omorganisation är därmed genomförd och företagets leveranser rullar på.

– Fabriken bidrar med arbetstillfällen till Bergs kommun. Jag tror också att verksamheten gynnar även andra näringsidkare och entreprenörer, det kan handla om allt från inredning till eldragning. Jag vill och hoppas att vi, genom att visa att det går att starta en sådan här verksamhet, kan inspirera fler att våga satsa, säger Peo Conic.

Storhogna och Klövsjö är de områden i Bergs kommun där byggboomen har märkts allra tydligast de senaste åren och Peo Conic ser en fortsatt stor potential i området.

– Storhogna har potential att bli en åretruntdestination. I närområdet finns utmärkt fiske, vandring och golf. Vi tittar dessutom på att erbjuda paketresor inom de områdena och att utveckla fler sommar- och vinteraktiviteter, säger Peo Conic.

Fakta: Storhogna Trähus AB

Tillverkningskapacitet: Cirka 30 nyckelfärdiga hus och 100 stomresta hus per år.
Storlek på husen: Mellan 70-180 kvadratmeter.
Huspris: Från 1,8 miljoner kronor och uppåt beroende på husmodell och standard.
Hustyp: Traditionella trähus med timrad panel. Husen byggs av naturmaterial som går att återvinna.

Nyfiken på Bergs företagsliv?

Reportaget publicerades i Magasinet Bergsliv 2017