Oskar Sergel

Gemenskap & natur lockade familjen tillbaka till Hackås

Storstadsliv i centrala Göteborg eller bygemenskap, natur och föreningsliv i Hackås. För Oskar Sergel och Petra Agnholm var det inga frågetecken kring vad som vägde tyngst när familjen började växa. Vi bestämde oss pang bom på stående fot, sålde lägenheten och drog upp utan att ha någonstans att bo, berättar Oskar Sergel. 

Det var efter att Oskar och Petra fått sitt första barn som längtan efter något annat växte sig allt större. Sökandet efter ny bostad började kring Göteborgstrakten men ganska snart frågade Petra om de inte skulle fundera på Hackås istället.

– Lite nervösa var vi nog, men jag hade mina föräldrar här uppe vilket var en trygghet. Sen löste sig allt väldigt smidigt. Vi köpte radhus och strax därefter även en fjällstuga i Gräftåvallen, berättar Oskar.

Nu har de varit Hackåsbor i drygt fem år och de ångrar inte flytten för en sekund.

– Det jag trivs med mest är drivkraften och bygemenskapen, jag tycker det är fantastiskt med engagemanget som finns. Eldsjälar inom olika organisationer lägger tid helt ideellt för att det ska finnas något för andra. Det där gillar jag skarpt, säger Oskar.

För Oskars del blev Hackås även basen för retorik- och eventfirman han startade upp när han i och med flytten lämnade läraryrket. Med kontor på IT-gården i Hackås har han både en slående utsikt över Storsjön och fjällen och nära hem.

– Att IT-gården finns är otroligt värdefullt för mig, jag skulle inte trivas lika bra med att sitta och pendla in till Östersund varje dag. Hit kan jag promenera eller cykla utan problem, säger Oskar.

Närheten till jobbet skapar mer tid för annat och både Oskar och Petra är aktiva i byns föreningsliv där Oskar både målar och spelar teater. Mest tid spenderas dock ute i naturen, som erbjuder allt från bad till längdåkning alldeles runt knuten.

– Det finns jättebra skola och förskola och vi har nära till skog och längdspår i världsklass. För oss lockade det mer. Jag behövde bara komma ut och se lite annat, få lite perspektiv innan jag insåg att hemma är bäst, säger Oskar.

Läs mer om hackås

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2019