Klövsjö växer. Allt fler vill bosätta sig i byn som breder ut sig över ängar och åkermark på gränsen mellan sjö och fjäll. Framförallt barnfamiljerna väljer Klövsjö, och en av dem är Nathalie Persson och hennes familj.
Det var skidåkningen som lockade henne till området. Hon hade säsongsjobbat i Åre och på Gotland innan hon kom till Klövsjö 2005 och blev fast.
– Klövsjö kändes som att komma hem. Jag kände mig hemma direkt. Här är en riktig bykänsla, nära till fjäll och backar. Här finns det jag behöver, säger Nathalie Persson.
På de 13 år som gått sedan Nathalie Persson blev permanentboende i byn har hon träffat sin sambo Markus, fått två barn, köpt hus och varit med och startat upp Klövsjö stenugnsbageri.
– Det var ett sätt att skapa mig ett jobb som jag vill ha på den plats där jag bor. Under de här åren har byn verkligen utvecklats. För varje år har det blivit mer och mer året runt-verksamhet, allt fler verksamheter och företag har helårsöppet. För oss på bageriet är till exempel sommaren vår största säsong. Det finns mer service och mer att göra, både för oss som bor här och besökare, säger Nathalie Persson.
För sin litenhet har Klövsjö ett brett utbud av kommersiell service, här finns skola, affär, restauranger, caféer, osttillverkning, bageri och ölbryggeri. I takt med att barnfamiljerna flyttat in har antalet barn blivit fler. Förskolan har blivit för liten och ska byggas ut.
– För mig personligen betyder det jättemycket eftersom jag har barn i den åldern. En ny förskoleavdelning och renovering av skolan ger ju känsla av att skolan ska bli kvar och att Bergs kommun satsar på Klövsjö, säger Nathalie Persson.
För några år sedan såg det annorlunda ut. Skolan var nedläggningshotad eftersom det fanns för få barn i byn. Idag är det full rulle på skolan och byborna har tagit initiativ till att bygga en så kallad ”näridrottsplats” på skolområdet. En idrottsplats som både barn och vuxna kan använda även på fritiden.
– Det är jättebra! Vi är många som både ekonomiskt och praktiskt stöttat arbetet med att få till en idrottsplats. Jag kan nog uppleva att arbetet för att behålla skolan blev startskott för en ny bygemenskap. Vi har försökt hjälpa till att hitta boende till de som vill flytta hit, hitta lösningar med jobb och visa på möjligheter som finns här. Jag upplever att det finns en stor hjälpsamhet i byn överhuvudtaget, säger Nathalie Persson.
Just bostäderna är en flaskhals för ökad inflyttning. Det finns en större efterfrågan på bostäder än vad som finns tillgängligt.
– Folk vill flytta hit men det finns få hus till salu och att bygga nytt tar tid, det är ett bekymmer. Även om det föds många barn just nu så behövs inflyttarna också och då är tillgång till boende viktigt, inte minst för att få personal till företagen i trakten, säger Nathalie Persson.
Befolkning: 300 (2018)
Trots att byn är liten finns här förskola, skola för årskurs 1-6, livsmedelsbutik samt flera restauranger och mathantverksföretag, som gårdsbryggeri, stenugnsbageri och ekohandel.
Närheten till Klövsjö-Storhogna skidområde gör att byn fylls av långt fler än de fastboende framförallt under vintern, men även barmarkssäsongen lockar allt fler besökare till Klövsjö, vilket också gör att antalet arbetstillfällen inom besöksnäringen stadigt ökar.
Reportaget publicerades i Magasinet Bergsliv 2017