Mötesplatsen mitt i byn

Hackås Föreningshus sjuder av liv och gemenskap

Möten, fika, aktiviteter och föreställningar. Det är i Hackås Föreningshus det händer. Behovet av en mötesplats i byn är stort och har aldrig varit viktigare.

DET ÄR MÅNDAG eftermiddag i Hackås Föreningshus. Dagsljuset letar sig in i ateljén där Maud Hedén Wikander arbetar med bildskolans barngrupp. Idag har de påbörjat arbetet med att skapa egna ramar till sina konstverk. Bildskolan omfattar också två vuxengrupper, bland annat den så kallade ”gubbgruppen” som endast är för män.

BILDSKOLAN ÄR EN del av Kulturföreningen Röda Ladan som sedan lång tid har sin hemvist i Hackås Föreningshus. Andra delar är Hackås Teaterverkstad och körkonceptet Sång för alla som leds av Anders Hedén.

I HUSET FINNS även föreningen ArrEvent som har många olika strängar på sin lyra. Genom möjligheten att hyra Föreningshuset med sin välutrustade scen kan de skapa arrangemang i form av musikkvällar, revyföreställningar, dansföreställningar och andra kulturevenemang. ArrEvent har dessutom ett eget revygäng, ”Tullmejsan”.

– Huset ger oss unika förutsättningar och bidrar till att det händer mycket i Hackås, säger Kent Karlsson, ordförande i ArrEvent.

MEN HACKÅS FÖRENINGSHUS är mycket mer än en arena för kultur. Det är, precis vad det låter som, ett hus för Hackås omfattande föreningsliv och en mötesplats i byn. Detta är den självklara platsen för allt från sammanträden och skoterförarutbildningar till bröllopsfester och utställningar. En återkommande tradition är det stora nationaldagsfirandet på torget vid Föreningshuset som brukar locka upp till 500 personer. Under förra året rapporterades 250 olika aktiviteter till kommunen, aktiviteter som också är viktiga för att få ihop till husets drift och underhåll.

– Föreningshuset betyder oerhört mycket. Nu när vi inte har någon affär är detta den enda allmänna träffpunkten vi har, säger Jan Jonsson som enligt egen uppgift är medlem i ”alla” Hackås föreningar.

Föreningshuset påverkar också indirekt Hackås attraktionskraft. Det aktiva föreningslivet spelar roll för att folk vill flytta hit, säger Bo Karlsson, ordförande i Hackås föreningshus.

Föreningshuset skapar nya möjligheter

FÖRENINGSHUSET ÄR SOM ett nav i byns föreningsliv. Det är också en plats för inspiration och nya idéer.

– Det är mycket som skapas i den här byggnaden när alla kreativa människor möts, vi har alla nytta av varandra, säger Kent Karlsson.

SEDAN SEPTEMBER 2017 har inomhusaktiviteterna ägt rum i ett toppmodernt hus med ny teatersalong, riktigt restaurangkök och solpaneler på fasaden. Det prisbelönta huset har inte samma själ och knarrande golvtiljor som det gamla, men det är lättjobbat. Några gånger per termin ordnas trevlig fredagsmiddag dit alla som vill får anmäla sig och varje torsdag turas kyrkan och fyra av Hackås föreningar om att fixa fika.

TORSDAGSFIKAT mellan 12-14 är en ny aktivitet. Varje gång kommer runt 60 personer för att träffa folk och ”surra” över en kopp kaffe. Ibland bjuds också på musikunderhållning eller en miniföreläsning. Mest är det pensionärer som kommer men serveringen är tänkt att vara för alla personer som av olika anledningar är hemma dagtid.

– När det har kommit föräldrar med småbarn har det blivit väldigt roliga möten. Vi har en växande inflyttning av unga familjer och vi vill ju få med dem i verksamheten så att de kan vara med och utveckla den framåt. Vi vill ju verkligen att Föreningshuset ska vara en mötesplats mitt i byn för alla, säger Lena Hagstedt-Sergel, ordförande i Kulturföreningen Röda Ladan som också sitter i styrelsen för Hackås Föreningshus.

BIBLIOTEKET, som på grund av ett ökat barnantal inte längre fick plats i skolans lokaler, flyttar snart också in i Föreningshuset. – Det är positivt och förstärker husets roll som mötesplats, säger Bo.

Läs mer om Hackås Föreningshus

Reportaget publicerades i magasinet Bergsliv 2020

två personer som sitter i en stor samlingslokal