Martin Etlinger

@martin_up_north's virkning lockar följare från hela världen.

En lokal garnbutik blev starten för Martin Etlingers hantverksintresse. Idag har han nästan alltid ett virkprojekt i händerna och dokumenterar sin virkning för nästan 20 000 följare på Instagram.

RASTLÖSA FINGRAR och jakten på en ny sysselsättning fick Martin Etlinger att fastna för handarbete efter flytten från Österrike till Sverige 2010. Med hjälp av ägaren till den lokala garnbutiken i Kalix lärde han sig grunderna i stickning. Något år senare gick han över till virkning, flyttade till Jämtland och började jobba som vägledare på Bergs kommun i Svenstavik. Där hittade han en ny butik att hämta kunskap ifrån i form av Textilum i Svenstavik

– Det är fantastiskt med de små affärerna i byarna. Det finns så otroligt mycket kunskap. Jag tycker det är extremt viktigt att de finns, det är en viktig mötesplats. Det är alltid spännande när kreativa personer möts. Då händer det grejer, säger Martin Etlinger.

EN ANNAN PLATS där Martin möter likasinnade är Instagram. Efter att ha gästat kommunens konto började han instagramma privat och upptäckte snart att det fanns en stor virkgemenskap där.

– Jag insåg att min virkning var minst lika bra som andras och började då lägga upp bilder på mina projekt, vilket snabbt fick uppmärksamhet, berättar Martin Etlinger.

KONTOT HAR NU växt till nästan 20 000 följare från världens alla hörn och förutom virkning får följarna även ta del av norrsken, ugglor, älgar och andra vilda djur.

– Jag gillar att det blir en kontrast mot virkningen som är väldigt mycket kontroll medan de vilda djuren står för allt du inte kan kontrollera. Sen gillar jag att man, när man besöker mitt konto, även kan följa årets skiftningar. Nu är ugglorna här, snart kommer rävarna med sina ungar och så vidare. Allt går i cykler, säger Martin Etlinger.

virkning i bakgrunden och en kasse i förgrunden med tryck på