Allt fler undersökningar och rapporter visar att intresset för att flytta till landet har ökat lavinartat det senaste året. Det syns även i statistiken för inflyttningen till Berg som haft en positiv trend den senaste tiden. En del av detta är en effekt av pandemin men många tror att trenden kommer att hålla i sig även efter att pandemin ebbat ut.
En undersökning som Adressändring nyligen låtit göra visar att allt fler unga i trettioårsåldern söker sig till landet. I snitt vill så många som var fjärde svensk flytta till landet. En anledning till att den unga målgruppen visar ökat intresse för att bo på landet tros vara svårigheten att komma in på bostadsmarknaden. Allt högre bostadspriser och hårda krav på kontantinsats gör det för många unga omöjligt att äga sitt boende. Alternativet är istället att försöka hitta en hyresrätt vilket även det är utmanande, särskilt i storstadsregionerna
Bergs kommun har låtit undersöka hur medianinkomsterna i Bergs kommun kontra Stockholms län korrelerar med bostadspriserna på samma platser. Vi har jämfört medianinkomster på årsbasis (Källa Ekonomifakta Länk till annan webbplats.) med den senaste statistiken från Mäklarstatistik
Länk till annan webbplats..
Lönegapet är stort
Medianinkomsten i Berg är 249 891 kronor, motsvarande i Stockholm är 338 837 per år. Det är förhållandevis stor skillnad men om man sätter det i paritet till bostadspriserna så får man en annan bild.
Behåll ditt jobb i stan och bo på den plats du älskar mest.
Svensk mäklarstatistik visar att medelpriset för en villa i Bergs kommun är 2 345 000 kronor. Medelpriset i Stockholms län är 8 461 000:-. Priset för den genomsnittliga villan är alltså 360% högre i Stockholm medan det endast skiljer 36% på medianlönen.
Svårt att få ihop kontantinsatsen
När du köper en bostad måste du idag betala minst 15% i kontantinsats, ligger villan i Stockholms län krävs i genomsnitt 1 269 150:- i kontantinsats. Om du väl har fått ihop till insatsen är nästa tröskel din disponibla inkomst. För att kunna ta lån för att köpa medelvillan i Stockholm krävs att hushållets månatliga inkomst överstiger 100 000:-.
För villan i Berg däremot krävs 351 750 kronor i kontantinsats, även det kräver många månaders sparande men är betydligt lägre.
Allt fler kan och vill jobba på distans
Enligt en Novusundersökning Länk till annan webbplats. tror drygt var tredje svensk att distansarbete kommer att normaliseras efter pandemin. Teknikutvecklingen och mänsklighetens anpassning till nya digitala lösningar har gått rekordfort. Många arbetsgivare, särskilt i tekniksektorn
Länk till annan webbplats. har utvecklat nya modeller och erbjuder allt fler av sina anställda möjlighet att arbeta helt eller delvis på distans.
Ät kakan och behåll den
I en tid när många tjänster kan genomföras på distans har allt fler insett att de kan både äta kakan och behålla den. I det här fallet syftar vi på att behålla sitt jobb man har i stan och samtidigt bo på den plats man älskar mest. Vi önskar nya invånare varmt välkomna på kakkalas (eller kruskalas som man säger i Jämtland) i Berg.
Varför Berg?
En stor anledning att folk vill flytta från stan till landet är att man söker närhet till naturen, den har vi runt husknuten i Bergs kommun. Här erbjuds hög livskvalitet, rimliga priser på bostäder och en trygg miljö för dig och din familj.
Just nu projekteras ett antal nya bostadsområden i Berg. Bland annat Backstabränna Länk till annan webbplats. i Klövsjö, som av många kallas Sveriges vackraste by. Där får du sjö och längdspår strax utanför tomtgränsen. Utsikten som sträcker sig ca 10 mil till Oviksfjällen är svårslagen.
Vi vet att jobb är en avgörande faktor för att möjliggöra en flytt. Här kan du läsa mer om jobb i Berg Länk till annan webbplats..
Bergs kommun har hög andel fritidshus i attraktiva skidnära lägen. Där är prisbilden förhållandevis hög jämfört med ordinarie villor i kommunen, priserna är allt som oftast ännu lägre än vad siffrorna från Mäklarstatistik visar. Här kan du se kompletterade statistik från Hemnet Länk till annan webbplats..
Vi vet att det finns många funderingar inför en flytt. Då är det bra att det finns någon som kan bidra med stöd och svar på frågor.
Kontakta gärna vår inflyttarservice om du vill ha aktuell information om exempelvis lediga bostäder och lokaler, eller hjälp med exempelvis kontakter med skola, förskola eller det lokala näringslivet.
Detta reportage delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.