Lägdans förskola i Myrviken

Ny lokaler som underlättar samarbete

Efter åratal i provisoriska utspridda lokaler har barn och personal flyttat in i den nya förskolan Lägdan i Myrviken. Förskolan har extra fokus på språkutveckling och matematik, vilket föräldrarna Lora Msdi och John Shmoun är positiva till.

– Vi har väntat länge och det har varit många turer, nu är vi väldigt glada över att vara här. Det bästa är att vi är tillsammans, att all personal och barn är under samma tak, säger Marianne Jansson förskollärare på Lägdan.

Behovet av en ny förskola har funnits i flera år. De tidigare lokalerna var provisoriska och opraktiska samtidigt som behovet av förskoleplatser har ökat. Det har skett en inflyttning i bygden och antalet barn har blivit fler.

– Det känns bra med helt nybyggda ändamålsenliga lokaler. Arbetsmiljön är bättre men framförallt blir det mycket lättare att träffas och samarbeta mellan avdelningarna, säger Helena Pettersson, förskollärare på Lägdan.

Nära skolan

Lägdan har fem avdelningar med omkring 80 barn. Förskolan är placerad på just lägdan, i nära anslutning till Myrvikens skola och Mötesplats Oviken.

– För de äldre barnen är det en klar fördel att ha tillgång till biblioteket och idrottshallen på Mötesplats Oviken. Mycket är bra här men jag måste nog säga att vi saknar skogen som fanns intill tidigare förskolan Myre, säger Helena Pettersson.

Förskolan har extra fokus på språkutveckling och matematik. Personalen jobbar med matematik i alla sammanhang det passar och använder tecken som stöd för alla barn.

– Personalen är väldigt bra med barnen. Våra barn behöver extra stöd med språket

eftersom vi inte pratar svenska så bra. Personalen använder bilder och tecken som hjälper barnen med språket på ett bra sätt, säger Lora Msdi och John Shmoun, föräldrar till tvååriga tvillingarna Marianne och Kristian.

Bergs kommun planerar nu att bygga ytterligare en förskola.

– Nästa steg är en ny förskola i Svenstavik, den kan förhoppningsvis vara klar inom ett par år. Bergs kommun satsar på barn och unga, två nya förskolor inom loppet av några år tycker jag är tydliga exempel på det, säger Anneli Olofsson, barn- och utbildningschef i Bergs kommun.

Fakta: Lägdans förskola

  • Fem avdelningar
  • Omkring 80 barn
  • 15-tal personal
  • Invigdes februari 2017
  • Kostnad cirka 25 miljoner kronor

Läs mer om förskolorna i Bergs kommun här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reportaget publicerades i Magasinet Bergsliv 2017