Ur ett allt strängare ekonomiskt klimat för mjölkbönder landet över växte mikromejeriet Kossan i Berg fram. I Hoverberg håller Bob, Anki, Sven och Anita alltid dörren öppen till mjölkautomaten.
Håkan Einebrant kliver in genom dörren på Kossan i Berg med en kylväska och tre tomma flaskor. Det är dags att fylla på mjölkförrådet hemmavid. Han vet precis hur det funkar, han åker hit en till två gånger i veckan. Han tar fram sitt betalkort och stoppar in det i automaten, sedan följer han anvisningarna och fyller sina tre flaskor som han omsorgsfullt ställer tillbaka i kylväskan för att skydda dem mot ljus och värme.
– Den här mjölken är mycket godare. Dels vet jag att den är äkta och dels är den ju mycket fetare. Vi använder den hemma till allt. Att dricka, till kaffet och till matlagning, säger en nöjd Håkan Einebrant och åker hem med mjölken.
Idén till Kossan i Berg kläcktes för två år sedan när gårdarna slet med röda siffror. De såg bara två lösningar och den ena var att lägga ner verksamheten och den andra var att förädla produkten och sälja den själva. I somras sålde de ungefär 150 liter mjölk per dygn, nu ligger det på runt 70–80 liter och efter bara ett år har de planer på expansion.
– Från och med midsommar hoppas vi kunna göra vår egen glass! Innan har vår glass tillverkats i Bräcke men nu vill vi göra den själva och vi kommer koncentrera oss på ett fåtal smaker. När glassproduktionen drar igång kommer 15 procent av mjölken gå till vår egen produktion, säger Bob Jonasson, delägare av Kossan i Berg.
Kossan i Berg är resultatet av att två mjölkgårdar som gått ihop. Tillsammans får Bob Jonassons och Anki Svenssons gård i Hoverberg med Sven Olofssons och Anita Anderssons gård i Vigge fram 1 miljon kilo mjölk per år och just nu går 10 procent av mjölken till dem själva och resten till Arla. Lennart Danielsson på Danielssons bussar är också en av delägarna och han bidrar med sin breda erfarenhet av att driva aktiebolag.
– Vi vill sälja lokalproducerade produkter till bra priser och vi märker att vi ligger rätt i tiden. Folk vill veta vad de stoppar i sig. Vi har verkligen blivit mottagna av kunder och kommunen med öppna armar. Fyra månader efter att vi öppnade fick vi ta emot Guldstjärnan som Årets serviceföretag. Vi har inte fattat det här än! säger Bob Jonassson.
På drygt 7 000 invånare har kommunen över 1 300 registrerade företag. Statistiken vittnar om en hög företagsamhet där var femte invånare är företagare och Berg ligger på plats 10 i landet med 20 procent företagsamhet.
– Det är de små företagen som genererar nya jobb. Det ska vara enkelt att starta ett nytt företag här. Kunskap och information ska finnas för företagen och vi hjälper till att stötta upp nystartade företag, de som funderar på det eller redan har en verksamhet. Vi strävar ständigt efter att bli bättre och just nu är vi rankade sjua i landet på nyföretagsamhet enligt Statistiska centralbyrån och UC, säger Anders Englund, näringslivschef på Bergs kommun.
Jämtland Härjedalen har några av Sveriges främsta mathantverkare? Regionen har vunnit ett stort antal medaljer i mathantverks-SM genom tiderna och Östersund med omnejd är dessutom en av UNESCOs City of Gastronomy-städer.
I Jämtland finns 177 mathantverkare. 15 av dessa är verksamma i Bergs kommun.
Reportaget publicerades i Magasinet Bergsliv 2017